IAKO JE PRVI SLUČAJ U USK registrovan 17. marta i “uvezen” iz Njemačke // Š0KANTNE tvrdnje glavnog epidemiologa za USK: “Imamo lokalnu transmisiju od februara”

Kantonalni štab Civilne zaštite održao je danas redovnu konferenciju za medije u zgradi Vlade USK-a. Posebnu pažnju javnosti izazvala je konstatacija glavnog epidemiologa za USK i direktorice Zavoda za javno zdravstvo USK-a, Zarine Mulabdić, koja je kazala kako je ona već navodila da je prisutna lokalna transmisija, ali čak od februara. Podsjećamo javnost, prvi slučaj službeno je potvrđen 17.03.!

“Ono što sam ja navodila, da je ovdje lokalna transmisija već prisutna, po meni, ona je prisutna već od februara mjeseca.” rekla je Mulabdić. Da li je sezonska gripa, netestirana, bila testiran korona virus, pitanje je na koje mnogi traže odgovor.

21. februara Kantonalna bolnica je izdala saopćenje za javnost: S obzirom na novonastalu higijensko-epidemiološku situaciju i pojavu većeg broja oboljelih od sezonske gripe, a prema preporuci Komisije za intrahospitalne infekcije, posjete pacijentima Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” su u potpunosti zabranjene do daljnjeg. 5. marta ove godine zbog velikih gužvi i izostanka sa nastave mnogobrojnih učenika, prije svega zbog gripe i prehlade, MInistarstvo obrazovanje je izdalo saopćenje:

Zbog prisustva velikog broja roditelja djece predškolskog i školskog uzrasta u Domovima zdravlja na području USK, koji u pedijatrijsku službu dolaze samo zbog pismene ispričnice/opravdanja za odsustvo djeteta sa nastave, obavještavaju se roditelji da za period odsustva djeteta do radnih 5 dana NE ODLAZE u Domove zdravlja samo zbog ispričnice, već da će takvo odsustvo u školama biti opravdano na osnovu usmenog/pismenog izjašnjenja samog roditelja.

Da li je danas doktorica Mulabdić otkrila nešto novo tvrdnjom da je lokalna transmisija još od februara, kada su i zabranjene posjete u Kantonalnoj bolnici, kada je traženo od roditelja da ne prave gužbe u domovima zdravlja i da li građanima neko nešto skriva, ostaje nam da vidimo u narednom periodu. U svakom slučaju, nadležni bi trebali objasniti o čemu se radi.

The post IAKO JE PRVI SLUČAJ U USK registrovan 17. marta i “uvezen” iz Njemačke // Š0KANTNE tvrdnje glavnog epidemiologa za USK: “Imamo lokalnu transmisiju od februara” appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba