VEĆINA PUTNIKA IZ USK: Tri autobusa iz Austrije stižu večeras u BiH

Za danas je najavljen dolazak tri puna autobusa iz Austrije, a koja bi trebala ući na GP Izačić. Osobama koje dolaze iz Austrije bit će izdano rješenje o kućnoj samoizolaciji ili nekom drugom zdravstvenom nadzoru.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Kako nam je kazao direktor Službe za zapošljavanje USK Elmedin Đuzel, većina putnika je sa područja Unsko-sanskog kantona.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

– U narednih nekoliko dana očekujemo da će većina putnika koji večeras dođu u USK prijaviti se na Zavod. Oni nemaju pravo na novčanu naknadu, poput radnika u BiH, ali imaju pravo na zdravstveno osiguranje. Koliko sam upoznat sa situacijom, većina putnika su sa područja Unsko-sanskog kantona, kazao je direktor Đuzel.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.No photo description available.

Ministrica zdravstva USK Nermina Čemalović kaže da je riječ o  državljanima BiH koji su ostali bez posla u Austriji, te da će pri dolaska na granicu svi biti pregledani.

– Na Granični prijelaz “Izačić” uputit ćemo dva medicinska tima, te će sve osobe biti detaljno pregledane. Ljudi sa određenim simptomima bit će upućeni prema domovima zdravlja na dalje liječničke pretrage, dok će onima bez simptoma biti određena obavezna kućna samoizolacija. U ovom momentu ćemo tako postupiti, s obzirom da karanteni još nisu stavljeni u upotrebu, kazala je ministrica Ćemalović.

The post VEĆINA PUTNIKA IZ USK: Tri autobusa iz Austrije stižu večeras u BiH appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba