Vrtoglave cijene u doba korone: Rukavice i do 40 KM

Cijene zaštitnih rukavica su u doba pandemije Covid-19 dostigle enormne iznose, posebno ukoliko se odlučite na kupovinu putem interneta i sa dostavom na adresu

Uz obavezne zaštitne maske za lice, građani prema naredbi Kriznog štaba FBiH u danima pandemije Covid-19 obavezno treba da nose i zaštitne rukavice. Građani se snalaze, kupuju u apotekama ili na drugim prodajnim mjestima, ali njihova cijena na tržištu dostiže enormne cifre.

Na to je nedavno upozorio i naš sugrađanin, penzioner Dževad Husić, koji je pozvao redakciju Oslobođenja ukazujući na izuzetno visoke cijene, bilo pojedinačno ili u većem pakovanju, posebno preko interneta i uz dostavu na adresu.

Dobavljači ne mogu stići

– Baš jučer sam gledao na internetu, jednokratne rukavice prodaju, ovo je interesantno, za 4,96 KM pakovanje od 10 komada. Drugi set jednokratnih rukavica, druga vrsta, 50 komada je 26 KM, a set jednokratnih rukavica 100 komada je 39,58 KM. Ili raspakuju kutiju pa prodaju pojedinačno. Gledao sam te cijene, ima tu svega, svašta se radi, upozorava Husić.

Prije ove epidemije Husić je rukavice kupovao zbog posla koji je radio i pakovanje od 100 komada u dm-u plaćao pet do šest KM, u Konzumu sedam, osam.

Zbog vanredne i nepredvidive situacije sa snabdijevanjem zaštitnim maskama i rukavicama, JU Apoteke Sarajevo su obezbijedile kontinuirano snabdijevanje, ali u mnogo manjim količinama od onih koje se traže jer dobavljači nemaju kapacitet da ih isporuče.

image
Vildana Brdarić: Tržišni inspektori nastavljaju kontrolu

– Maloprodajne cijene zaštitnih rukavica variraju u zavisnosti od vrste, kvaliteta, proizvođača, kao i nabavne cijene dobavljača, te njihovih karakteristika i po komadu se kreću u rasponu od 0,10 do 0,20 KM, što je najniža cijena po kojoj ih građani mogu kupiti, kazala je za Oslobođenje mr. ph. Arta Bjelak, rukovodilac Službe za prodaju JU Apoteke Sarajevo.

U apotekama su najčešća pakovanja po 100 komada, pa su cijene po pakovanju 10-20 KM.

Od stupanja na snagu odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, kantonalni tržišno-turistički inspektori su u Sarajevu izvršili ukupno 165 inspekcijskih nadzora u apotekama, kao i trgovinama na veliko i malo. Po prijavama građana bilo je 86 nadzora, ostalih 70 je u postupku redovnih inspekcijskih kontrola.

Većina neosnovana

Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kaže za Oslobođenje da su najčešće uočene nepravilnosti vezane za formiranje i povećanje cijena artikala sa liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena.

– Nepridržavanje propisanih mjera utvrđeno je u 65 slučajeva, odnosno 41,66 posto, i to 44 kod trgovinskih objekata, te 21 apoteke, zbog čega je izdato ukupno 108 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 82.181 KM. O svim provedenim nadzorima i poduzetim mjerama svakodnevno se vode i ažuriraju službene evidencije iz kojih se može uočiti da je od ukupnog broja, odnosno 86 prijava naših sugrađana vezanih za zaštitu njihovih potrošačkih interesa, više od pola, tačnije 53,48 posto, bilo neosnovano, naglašava Brdarić.

Ona apeluje na potrošače da savjesno i s osnovanim razlogom inspekciji podnose telefonske, Viber ili e-mail predstavke na osnovu kojih se, bez izuzetka, pokreću postupci inspekcijskih nadzora. Inspektori će, kaže naša sagovornica, u redovnim i usmjerenim nadzorima i pored nedostatnih kadrovskih kapaciteta, nastaviti pratiti kretanje cijena osnovnih životnih namirnica, te ostalih artikala i higijenskih potrepština i o svemu svakodnevno izvještavati i Štab CZ-a Kantona.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba