Albin Kurti: Rizik od sukoba sa Srbijom je visok, Beograd ima podršku Rusije

Premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za italijanski list La Repubblica, govorio je o riziku od novog sukoba sa Srbijom, nakon što su mjere reciprociteta morale biti suspendirane na 30 dana.

Lider socijaldemokrata Kosova i premijer te države smatra da je sukob sa Srbijom moguć nakon što je svijet vidio šta je Rusija uradila Ukrajini.

“Rizik od novog sukoba između Kosova i Srbije je visok. Bio bih neodgovoran ako bih rekao drugačije”, kazao je Kurti.
Ne smatra premijer da će se takvo nešto dogoditi zbog kontigenta NATO snaga koje se nalaze na Kosovu.
“Ipak smo mi demokratija koja graniči sa autokratijom. Posljedica fašističke ideje panslavizma koju ima Kremlj, prva je bila Ukrajina. Ako dođe do druge epizode, nastat će problemi u Pridnjestrovlju, a onda je vjerovatno i da će se razviti rat na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu”, mišljenja je Kurti.

Naglasio je kako se srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u prosjeku dva puta godišnje sastaje sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom te da to “nije normalno”.
“Prošle godine planirali su 91 zajedničku vojnu vježbu, a izveli 104. Dvije najvažnije zovu se ‘Slovenski štit’ i ‘Slovensko bratstvo’. Srbija je od augusta 2001. godine postavila 48 vojnih operativnih baza”, kazao je kosovski premijer postavljajući pitanje da li iz Srbije na taj način upozoravaju na potencijalni konflikt.

Izvor vijesti: saff.ba