Američke sankcije izraelskoj grupi koja je uništila humanitarnu pomoć za Gazu

Mjesecima su pojedinci iz grupe Tzav 9 pokušavali spriječiti isporuku humanitarne pomoći u Gazu, ponekad nasilno blokiravši ceste duž njihove rute od Jordana do Gaze, uključujući i Zapadnu obalu”, stoji u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Glasnogovornik State Departmenta, Matthew Miller, podsjetio je na incident od 13. maja, kada su članovi grupe Tzav 9 opljačkali i zapalili dva kamiona u blizini Hebrona na Zapadnoj obali koji su prevozili humanitarnu pomoć u Gazu.

Pružanje humanitarne pomoći ključno je za smanjenje rizika od gladi, rekao je Miller.

Naglasio je da “izraelska vlada ima odgovornost zajamčiti sigurnost humanitarnih konvoja koji prolaze kroz Izrael i Zapadnu obalu na putu do Gaze”.

“Nećemo tolerisati sabotažu i nasilje usmjereno na neophodnu humanitarnu pomoć”, zaključio je. Kao rezultat sankcija, zamrznuta je sva imovina pripadnika grupe u SAD-u.

Američkim državljanima ili osobama koje se nalaze u Sjedinjenim Državama zabranjeno je poslovati sa sankcionisanim kompanijama i pojedincima. Sankcije također znatno otežavaju međunarodno poslovanje onima koji su im podvrgnuti, prenose Vijesti

Izvor vijesti: haber.ba