Anel Bećirspahić za “Avaz”: Ko je kriv za smrt bebe i majke?

Tražio medicinsku dokumentaciju na uvid prije nego što bude poslana na vještačenje, ali mu ona nikad nije dostavljen

 

Uskoro će godina kako Anel Bećirspahić traži pravdu za Azru i Merjem. Tog 17. marta 2022. godine njegov život se promijenio iz korijena.

 

S nestrpljenjem je čekao poziv iz Kantonalne bolnice u Bihaću u kojem će mu medicinska sestra reći da se njegova Azra porodila i na svijet donijela malenu Merjem. Nije mogao ni slutiti da će poziv koji je uslijedio u potpunosti promijeniti njegov život.

 

Kao uzrok smrti Azre (26) naveden je prevelik gubitak krvi nastao zbog unutrašnjeg krvarenja. U razgovoru za „Avaz“ Anel Bećirspahić kaže da je tražio vještačenje medicinske dokumentacije te da su rezultati drugog vještačenja stigli.

 

– Ispada da niko nije kriv, CTG je najednom normalan – kazao je utučeni Bećirspahić.

 

Objašnjava kako je tražio medicinsku dokumentaciju na uvid prije nego što bude poslana na vještačenje te da mu ona nikad nije dostavljena. Nakon vještačenja u Banjoj Luci Tužilaštvo USK donijelo je odluku da se istraga neće provoditi.

 

Na odluku je Bećirspahić podnio prigovor, koji je prihvaćen, pa su dokumenti poslani u Tuzlu, gdje je obavljeno drugo vještačenje.

 

– Zanima me kakvu su dokumentaciju poslali, je li potpuna, jer je meni nisu dali na uvid. Postoji razlika u mišljenjima vještačenja – istakao je Bećirspahić i dodao da će u narednom periodu iznova detaljno iščitati nalaze oba vještačenja.

 

Naglašava da razumije da je došlo do rupture slezene i da to nije upitno, međutim, smatra da procedura nije ispoštovana i da pomoć rahmetli Azri nije ukazana na vrijeme. Napominje da dva sata unutrašnje krvarenje niko nije primijetio i niko nije reagirao. Kako nam kaže, tražit će da se uradi nezavisno medicinsko vještačenje u nekoj drugoj državi.

 

Podsjećamo, nakon ovog tragičnog događaja u Bihaću se na Gradskom trgu okupilo nekoliko stotina građana koji su protestnim okupljanjem željeli ukazati na brojne probleme pacijenata u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću. Također, pokrenuta je inicijativa da se porodiljama u Unsko-sankom kantonu omogući pratnja tokom poroda.