PREDSTAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA 763. ROĐENDANA BIHAĆA

U Bihaću je danas održana konferencija za novinare, tokom koje je javnosti detaljno prezentiran ovogodišnji program obilježavanja Dana Grada. I ove godine, ovaj važan datum biće obilježen brojnim kulturno-zabavnim, sportskim i drugim sadržajima. Program obilježavanja, koji počinje sutra 21. februara, a završava sedam dana kasnije , u potpunosti su organizovale i pripremile gradske javne ustanove, a ove godine priključile su se i Kantonalne institucije, Muzej USK i Srednja umjetnička škola „Nusret Keskin Braco“. Da je Kulturni centar nositelj kulturno-umjetničkih sadržaja obilježavanja Dana Grada, i da su se potrudili da održe visok nivo kvaliteta umjetničkih sadržaja, potvrdila je direktorica Erna Begatović.

 

„Imat ćemo čast ugostiti Mali teatar iz Mostara i njihovu profesinalnu predstavu Otirač, za naše najmlađe imamo Abecedu književnosti, sjajna predstava koju smo organizirali za prvačiće s prostora USK. Kada su u pitanju muzički sadržaji, govorimo o dva koncerta. Prvi je grupe Retro, koja će imati svoj nastup u Kulturnom centru 26. februara, a drugi je Kulturno-umjetničkog društva „Preporod“, koji će imati cjelovečernji koncert zajedno sa svojim partnerima, tamburaškim sastavom Bedem, horom Gazije iz Bužima, Prijateljima sa Une, a učestvuju i mališani iz Vrtića Pinokio. Kada su u pitanju izložbe, imamo dvije izložbe, prva je „763 godine prošlosti Bihaća“, u organizaciji Muzeja USK i druga, „Tavla u Bihaću“ u organizaciji Gradske galerije Bihać“, kazala Erna Begatović

 

Sportski savez Bihaća, zajedno sa svojim članicama, također je pripremio bogat program, usmjeren uglavnom prema najmlađim, ali i seniori i veterani imat će sadržaje za sebe. O nekim od planiranih sportskih sadržaja govorio je Saša Smiljanić, predsjednik Sportskog saveza Bihaća.

 

„Kao i uvijek, počinjemo tradicionalnom trkom oko gradskog jezgra, koja će biti održana 24. februara. Dan kasnije je tradicionalni malonogometni turnir za djecu. Istog dana je i Prvenstvo BiH u džudou za kadete i djecu, te turnir u backgammon-u, koji organizira tavla klub Ajna i šahovski turnih u organizaciji Šahovskog kluba Bihać. U nedjelju, na sami Dan grada, imamo otvoreno prvenstvo u stonom tenisu. Kao što znate, mi već duži period nemamo stonoteniski klub, tako da ćemo u srijedu uveče imati i obnavljanje stonoteniskog kluba“.

 

Uz kulturno-zabavne i sporstke sadržaje, Gradska uprava organiziraće tradicionalne prijeme i druge sadržaje iz svoje nadležnosti.

 

„Pored kulturnog i sporstkog dijela, tu su i svi oni tradicionalni događaji, koje smo mi navikli organizirati, prilikom obilježavanja Dana Grada, kao što su prijemi za dječije vrtiće, bivše gradonačelnike i predsjedavajuće gradskog Vijeća. Imat ćemo i tortu na Gradskom trgu i na kraju ono, čime se kruniše obilježavanje dana Grada, svečana sjednica Gradskog vijeća, koja će biti održana u ponedjeljak 27. februara i na kojoj će biti dodijeljene gradske nagrade i priznanja“, kazao je Edin Moranjkić , savjetnik bihaćkog gradonačelnika.

 

Ukoliko do tada stigne certifikat Centralne izborne komisije, na svečanoj sjednici Gradskog Vijeća, povodom 763. rodjendana, novoizabrani gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić trebao bi imati i svoje prvo službeno obraćanje.