Biden uputio poruku jedinstva s muslimanima: Ljut sam i tužan zbog užasnih ubistava

Američki predsjednik Joe Biden uputio je poruku jedinstva s muslimanskom zajednicom zbog ubistva muslimana u gradu Albuquerqueu, u saveznoj američkoj državi New Meksiko, javila je Anadolija.

Biden je u izjavi na Twitteru rekao da je ljut i tužan zbog užasnih ubistava. Navodeći da ovakvim napadima mržnje nema mjesta u Americi, istaknuo je da snažno podržava muslimansku zajednicu.

Kyle Hartsock iz policijske uprave Albuquerquea je na konferenciji za novinare iznio informacije o ubistvima koja su izazvala zabrinutost muslimanske zajednice, te izjavio da bi ubica muslimana ubijenih u posljednjih devet mjeseci u gradu mogla biti ista osoba ili osobe.

Naglašavajući da su žrtve možda bile meta jer su pripadale muslimanskoj zajednici, Hartsock je rekao: “Naši detektivi i istražitelji odjela za ubistva vjeruju da postoji velika mogućnost da su ista osoba ili osobe počinile ova ubistva na temelju rase i vjere.”

Dodao je da je svaka muslimanska žrtva ubijena iz zasjede.

”To nam pokazuje da je napadač čekao u zasjedi”, kazao je.

U Albuquerqueu je 62-godišnji Mohammad Ahmadi pronađen mrtav na parkingu iza halal-marketa u novembru 2021, dok je 26. jula 41-godišnji Aftab Hussein upucan na parkingu ispred svog stana. Prvog augusta 27-godišnji studentski vođa Muhammad Afzaal Hussain navodno je ubijen na putu do Univerziteta New Mexico, a 6. augusta u Albuquerqueu je ubijen još jedan musliman.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba