Bihaćke službe na terenu: Gotov izolatorij u Domu zdravlja, ovjereno 150 punomoći za penzije, vrši se dezinfekcija (FOTO)

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata nije potvrđen novi slučaj pozitivan na virus COVID-19, čime je broj oboljelih na području grada iznosi sedam osoba, uz jedan smrtni slučaj. Trenutno je u samoizolaciji po riješenjima nadležnih službi na području grada 577 osoba, dok je na području Unsko-sanskog kantona u samoizolaciji se nalazi 2561 osoba.(Napomena: podaci uzeti sa zvaničnih kanala i institucija).

Instalaterski radovi završeni su u izolatoriju Doma zdravlja Bihać koji je opremljen i spreman za funkciju prijema lakše i srednje teških bolesnika oboljelih od koronavirusa sa ukupno 75 kreveta. Uposlenici Dom zdravlja izvršili su dezinfekciju svojih terenskih objekata u Kulen Vakufu, Orašacu, Martin Brodu, te centralne zgrade u Bihaću.

Dom zdravlja Bihać tokom protekla 24 sata imao je 406 redovnih intervencija i pregleda. Kada je u pitanju koronavirus, uposlenici Doma zdravlja Bihać uzeli su pet uzorka za slanje u Sarajevo na testiranje. Ispred ZU Doma zdravlja u funkciji je trijažni punkt koji je postavljen u krugu objekta, radi trijaže svih pacijenata koji ulaze u ovu zdravstvenu ustanovu.

Na području Grada Bihaća u protekla 24 sata evidentirana su dva narušavanja javnog reda i mira, a nije evidentirana niti jedna saobraćajna nesreće. Vatrogasna jedinica Bihać imala je jednu intervenciju i to u MZ Ozimice II( gorio dimnjak).
Uposlenici Matičnog ureda zajedno sa članovima štabova mjesnih zajednica u petak i subotu shodno naredbi Štaba civilne zaštite Grada Bihaća u cilju poštivanja naredbi o zabrani kretanja osoba starijih od 65 godina, započeli su obilazak osoba starijih od 65 godina koje penziju ostvaruju iz inostranstva u cilju ovjeravanja potrebnih punomoći za ostvarivanje iste.

Ovjereno je ukupno 150 punomoći u MZ Izačić, MZ Srbljani, MZ Brekovica, MZ Golubić, MZ Sokolac, MZ Kamenica, MZ Zavalje, MZ Skočaj, MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Klokot-Papari, MZ Pokoj, MZ Veliko Založje, MZ Mali Lug, MZ Veliki Lug, MZ Pritoka, MZ Ripač, MZ Jezero-Privilica, a danas (utorak 31. mart) je ovjeravanje punomoći u MZ Orašac, MZ Kulen Vakuf, MZ Martin Brod, MZ Ozimice I, MZ Jezero-Privilica, MZ Jezero-Privilica, MZ Ozimice II, MZ Harmani, MZ Gata, MZ Vrsta, MZ Vedro Polje, MZ Bakšaiš, MZ Hatinac.

Sve osobe starije od 65 godina kojima je potrebna punomoć za ostvarivanje penzija iz inostranstva mogu se obratiti komandantima štabova civilne zaštite u svojoj mjesnoj zajednici radi formiranja evidencije.

Ova obavijest odnosi se isključivo na osobe koje penziju ostvaruju iz inostranstva, dok se instrukcija o načinu i modalitetu podizanja peznzija za osobe starije od 65 godina koje penziju ostvaruju iz BiH očekuje od Federalnog penzijsko-invalidskog zavoda u narednim danima.
NAPOMENA: Punomoć ne znači mogućnost ostvarivanja penzije kod kuće, nego opunomoćavanja druge osobe da penziju u ime penzionera podigne u banci. Punomoći se ne daju članovima štabova civilne zaštite mjesnih zajednica, već isključivo osobama koje penzioner odredi a koje nemaju zabranu kretanja.

Tokom proteklog dana članovi štabova civilne zaštite po mjesnim zajednicama izvršili su redovnu kontrolu osoba kojima su izdata rješenja o samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru zbog preventivne zaštite od koronavirusa COVID-19. Prema izjavama članova štabova mjesnih zajednica Klokot-Papari ( 7 osoba u izolaciji), Žegar ( 2 osobe u izolaciji), Ripač (10 osobe u izolaciji), Srbljani, Pritoka( 7 osoba u izolaciji), Izačić ( 43 osobe u izolaciji), Hatinac, Orašac ( 21 osoba u izolaciji), Vrsta ( 13 osoba u izolaciji), Kamenica ( 4 osobe u izolaciji), Brekovica ( 28 osobe u izolaciji), Donje Prekounje ( 12 osoba u izolaciji), Gata ( 19 osoba u izolaciji), Ribić-Orljani ( 7 osoba u izolaciji), Ozimice I ( 13 osoba u izolaciji), MZ Ozimice II ( 3 osobe u izolaciji), Sokolac ( 6 osoba u izolaciji), Vedro Polje, Luke, Jezero-Privilica( 9 osoba u izolaciji) , Kulen Vakuf ( 1 osoba u izolaciji), MZ Centar (2 osobe u izolaciji), MZ Veliko Založje ( 6 osoba u izolaciji), građani u samoizolaciji poštuje naredbu Kantonalnog štaba civilne zaštite USK-a. Članovi štabova, istovremeno su u svim mjesnim zajednicama Grada Bihaća obišli su starije osobe i porodice u stanju socijalne pomoći.

Bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić razgovarao sa predstavnicima javnih kuhinja Imaret i Merhamet, te Crvenog križa Bihać o načinu pomoći socijalno ugroženim osobama na području Gtrada Bihaća za vrijeme stanja nesreće prouzrokovane pandemijom koronavirusa. Javna kuhinja Imaret trenutno ima 180 redovnih i 40 vanrednih korisnika, javna kuhinja Merhamet podijelila je do sada 368 prehrambenih paketa a predviđena je podjela još 200 paketa u narednim danima. Crveni križ Grada Bihaća pripremati će također oboroke za socijalno ugrožene, a Centar za socijalni rad Bihać pored do sada podijeljenih 69 prehrambenih paketa, priprema još 100 paketa za socijalno ugrožene koji se nalaze na evidenciji centra.

JP Veterinarska stanica d.o.o. Bihać vršila je dezinfekciju svih prevoznih sredstava koji prevoze namirnice životinjskog porijekla u unutrašnjem prometu kao i onih što ulaze iz inostranstva. Izvršena je dezinfekcija javnih ustanova, banaka, benzinskih pumpi, skladišta veleprodaja, samoposluga, kancelarija IOM-a i zgrada kolektivnog stanovanja u Kulen Vakufu.

Upravitelji zgrada vrše pojačano čišćenje i dezinfekciju objekata kolektivnog stanovanja. Na osnovu radnog naloga izvršena je dezinfekcija 11 zgrada kojima je upravitelj firma Zijo i sin, 22 zgrade kojima je upravitelj firma GTO i 22 zgrade kojima je upravitelj JU Stanouprava:

Vasif Bega Bišćevića 6
Zijo i sin d.o.o.
Bihaćkih branilaca 46
Zijo i sin d.o.o.
M.M. Dizdara 6/2
Zijo i sin d.o.o.
H 17 ulaz 16, ZAVNOBIH-a, Harmani
Zijo i sin d.o.o.
H 17 ulaz 12, ZAVNOBIH-a, Harmani
Zijo i sin d.o.o.
H 17 ulaz 14, ZAVNOBIH-a, Harmani
Zijo i sin d.o.o.
H 17 ulaz 18, ZAVNOBIH-a, Harmani
Zijo i sin d.o.o.
Mimara Hajredina Luke
Zijo i sin d.o.o.
5. Korpusa 19
Zijo i sin d.o.o.
Zaima Imamovića 54, Lamela A i B, (zgrada BINGO)
Zijo i sin d.o.o.
L-1, Ozimice I
Zijo i sin d.o.o.
________________________________________________________________________

GTO DOO TO 1/6; 1/8, Sarajevksa, Ozimice I
GTO DOO TO 17/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I
GTO DOO TO 12/1;12/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I
GTO DOO P+12/1, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I
GTO DOO P+8/2, Hasana Kjafije Prušćaka, Ozimice I
GTO DOO Lamela 4/1, Ferhad paše Sokolovića, Ozimice I
GTO DOO Lamela 4/3, Ferhad paše Sokolovića, Ozimice I
GTO DOO Lamela 4/6, Hamdije Ćemerlića
GTO DOO Lamela CB1, Bosanskih šehida, Ceravci
GTO DOO Lamela CB4,Bosanskih šehida, Ceravci
GTO DOO Lamela CB2, Bosaskih šehida, Ceravci
GTO DOO Lamela CB3 L1, Bosaskih šehida, Ceravci
GTO DOO Lamela CB3 L2, Bosaskih šehida, Ceravci
GTO DOO Lamela CB6 Josipa Vancaša, Ceravci
GTO DOO Lamela ABC, Zaima Imamovića, Ceravci
GTO DOO Bihaćkih branilaca 73, Prekounje
GTO DOO Husrefa Redžića 4, Prekounje
GTO DOO Kombiteks P+8/1,Ćamila Sijarića, Hatinac
GTO DOO 5 Korpusa 12 B, Centar
GTO DOO Omera Novljanina, Privilica
GTO DOO H-5, V-og Korpusa, Centar
GTO DOO H-4, V-Ešrefa Kovačevića, Centar

________________________________________________________________________
JU Stanouprava

5. KORPUSA 8 HARMANI
M. MAKA DIZDARA 3 HARMANI
BIHAĆKIH BRANILACA 7 D.PREKOUNJE
BIHAĆKIH BRANILACA 12 D.PREKOUNJE
BIHAĆKIH BRANILACA 19 D.PREKOUNJE
ĐAČKA 1 D.PREKOUNJE
ĐAČKA 8 D.PREKOUNJE
ĐAČKA 20 D.PREKOUNJE
ĐAČKA 45 D.PREKOUNJE
HOŠIĆA MAHALA 4 D.PREKOUNJE
502. VITEŠKE BRIGADE 1 J. – PRIVILICA
502. VITEŠKE BRIGADE 3 J. – PRIVILICA
502. VITEŠKE BRIGADE 3A J. – PRIVILICA
502. VITEŠKE BRIGADE 5 J. – PRIVILICA
502. VITEŠKE BRIGADE 7 J. – PRIVILICA
502. VITEŠKE BRIGADE 9 J. – PRIVILICA
502. VITEŠKE BRIGADE 13 J. – PRIVILICA
5. KORPUSA 9 J. – PRIVILICA
5. KORPUSA 21 J. – PRIVILICA
501. SLAVNE BRIGADE 2 J. – PRIVILICA
ALIJE ĐERZELEZA 4,6 J. – PRIVILICA
BRANISLAVA ĐURĐEVA 7 J. – PRIVILICA

Uposlenici JKP Komrad nastavili su sa čišćenjem ulica i pješačkih staza. Zbog loših vremenskih uslova sinoć nije vršena dezinfekcija ulica i čim vremenske prilike budu dozvoljavale nastaviti će se sa dezinfekcijom ulica na području grada u narednim danima.

Također, vrši se redovan odvoz smeća. Vodosnabdijevanje na području Grada Bihaća odvija se bez poteškoća i prekida. Voda na svim izvorištima koja su pod nadzorom JP „Vodovod“ Bihać je zdravstveno ispravna. Snabdijevanje električnom energijom na području grada Bihaća odvija se bez ikakvih poteškoća. PTT saobraćaj se odvija bez poteškoća.

Podružnica „ Elektrodistribucija“ Bihać ovim putem želi obavijestiti cijenjene kupce da naplatna služba u Bihaću u ulici Bosanska br.25 neće raditi do daljnjeg. Građani uplatu svojih računa mogu izvršiti na šalterima „ BH Pošte“ bez naknade.

The post Bihaćke službe na terenu: Gotov izolatorij u Domu zdravlja, ovjereno 150 punomoći za penzije, vrši se dezinfekcija (FOTO) appeared first on usn.ba.

Izvor: usn.co.ba