Bosna i Hercegovina bogatija za novu vrstu leptira

“Ovo je otkriće grupe istraživača, Miloša Popovića i Ive Stojanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu i Dejana Kulijera iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva i Branislave Dukić iz Centra za životnu sredinu tokom istraživanja faune dnevnih i noćnih leptira u okolini Dobruna i Rudog. Riječ je o vrsti ‘Anthocharis damone’ koja je do sad u Evropi zabilježena u južnoj Italiji, Grčkoj, Makedoniji i Albaniji, te se smatra mediteranskom vrstom koja naseljava samo toplija područja”, navode iz Centra za životnu sredinu.

Dodaju da je, suprotno procjenama, ova vrsta pronađena i u Srbiji 2015. godine što predstavlja izolovanu koloniju udaljenu od susjednih čak 170 kilometara.

“Životni ciklus ovog leptira je isključivo vezan za jednu biljku, a to je ‘Isatis tinctoria’ koja raste na strmim, kamenitim, golim, južnim uglavnom serpentinskim padinama. Gusjenice se hrane dijelovima ove biljke, dok ženke polažu jaja na cvijet, i to najčešće samo po jedno”, navode iz Centra.

Kako su istakli potvrđujući prisustvo ove vrste u BiH može se pretpostaviti da je češća na Balkanskom poluostrvu nego što se smatralo ranije.

“Pronalaskom nove vrste za BiH dokazujemo da još možemo očekivati nove i zanimljive nalaze u regionu te se nadamo da će se u skladu sa rezultatima istraživanja ovim područjima omogućiti adekvatna zaštita”, istakla je Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu.

Iz Centra dodaju da je istraživanje tokom kojeg je pronađena nova vrsta dio pripremnih aktivnosti za ovogodišnji “Biologer kamp” koji se održava u sklopu projekta “Dragulji prirode: Jačanje otpora i učešća lokalnih zajednica u BiH”, koji provode sa partnerima iz Centar Dr. Stjepan Bolkay, Aarhus centar u BiH i češkom organizacijom Arnika.

“Očuvanje biološke raznovrsnosti predstavlja temelj održivog razvoja, te je neophodno raditi na zaštiti i unaprijeđenju iste. S tim u vezi, 22. maj je proglašen Međunarodnim danom biodiverziteta od strane Ujedinjenih nacija. Ove godine, obilježava se pod sloganom ‘Budi dio plana’, i svojevrsni je poziv na akciju svim akterima da zaustave i preokrenu gubitak biodiverziteta podržavanjem implementacije ‘Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal’, koji se takođe naziva ‘Plan biodiverziteta’, a koji nudi mogućnosti za saradnju i partnerstvo među različitim učesnicima”, kazali su iz Centra za životnu sredinu, pišu nezavisne.

Izvor vijesti: haber.ba