Business Insider: Putinova posjeta Vijetnamu je šamar SAD-u

Ruski lider je u četvrtak završio svoje putovanje u Vijetnam, a dvije zemlje potpisale su desetak sporazuma o saradnji koji pokrivaju niz tema, uključujući obrazovanje i planove za centar za nuklearnu nauku i tehnologiju.

Business Insider u svojoj analizi naglašava da Vijetnam nije član MKS-a, tako da je Putin tamo bio siguran da neće biti uhapšen. Rusija i Vijetnam takođe imaju dugu historiju koja seže do sovjetskog doba, tako da njegova poseta i nije iznenađujuća.

Ali Putinovo putovanje – koje je uslijedilo manje od godinu dana nakon što su SAD poboljšale svoje veze s Vijetnamom – nije dobar signal za Washington ili Zapad, koji su uveli stroga ograničenja protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.
Vijetnam je strateški partner za SAD i njihove saveznike

SAD su među najvećim trgovinskim partnerima Vijetnama, a prošle godine su ostvarile trgovinu vrijednu 111 milijardi dolara. Trgovina Rusije sa Vijetnamom u istom periodu iznosila je samo 3,6 milijardi dolara.

Hoang Thi Ha, viši saradnik na Institutu ISEAS-Yusof Ishak u Singapuru, napisao je u srijedu da bi Putinova posjeta mogla ugroziti ova novostvorena partnerstva.

Zapadni saveznici bi mogli preispitati “pouzdanost Vijetnama kao strateškog partnera u regionu”, napisao je Hoang, prenosi Business Insider.

“Dok Vijetnam ne pomaže direktno ratne napore Rusije, njihov velikodušni prijem ruskog predsjednika mogao bi se smatrati ukidanjem stranog pritiska na njegov režima i podrivanje međunarodnih napora koje predvode SAD da se suprotstave ruskom ratu u Ukrajini”, napisao je Hoang, koji je također koordinator Programa regionalnih strateških i političkih studija na ISEAS-u.

Business insider podsjeca da je Vijetnam proizvodno žarište za mnoge multinacionalne kompanije koje diverzificiraju svoje poslovanje izvan Kine – kako bi se zaštitile od rizika u lancu nabavke.
SAD rade na ublažavanju značaja posjete

Američka ministrica finansija, Janet Yellen, smirivala je strasti, rekavši u četvrtak da pojačani odnosi Amerike s Vijetnamom ne znači da Hanoi mora raskinuti odnose s Moskvom ili Pekingom.

“Vijetnam ima politiku i strategiju saradnje sa mnogim različitim zemljama I prekid veza sa Moskvom I Pekingom nije uslov našeg partnerstva”, rekla je Yellen na konferenciji za novinare u Atlanti.

Ipak, američka ambasada u Vijetnamu uputila je oštre kritike na račun posjete, rekavši da “nijedna zemlja ne bi trebala pružati platformu Putinu za promovisanje njegovog agresorskog rata ili na drugi način mu dozvoliti da normalizuje svoja zvjerstva”.

Iako Hanoj ​​ima mnogo hvaljenu politiku “bambusove diplomatije” fleksibilnosti i uravnoteženih odnosa s različitim silama, Insider napominje da je država još uvijek vezana za svoju prošlost, prneosi N1.

Hoang sa Instituta ISEAS-Yusof Ishak napisao je da je ovaj sentimentalizam uticao na pragmatizam koji je obilježio vanjsku politiku Hanoja u posljednje dvije decenije.

Hoang je dodao da je to takođe bio pametan politički potez, jer dio Vijetnamaca i dalje ima “duboku naklonost prema Rusiji”.

“Mnogi još uvijek osjećaju nostalgiju za Sovjetskim Savezom i zahvalni su na njegovoj podršci Vijetnamu tokom ratova protiv Francuza i Amerikanaca”, dodao je Hoang. “Neki su izuzetno zaljubljeni u Putina kao antizapadnog simbola i moćnog lidera, što je fenomen koji se lokalno zove kao ‘Putino-manija’”.

Izvor vijesti: haber.ba