Meteorolozi objavili prognozu do 4. jula: Kiša, pa sunce, pa dolaze obilni pljuskovi

Kako su istakli, proteklu sedmicu obilježili su dani s visokim dnevnim temperaturama zraka.

“Kulminaciju ovog toplotnog vala očekujemo u petak, kada bi temperature ponegdje mogle biti iznad 40°C. U dane vikenda, nešto niže temperature u odnosu na petak, ali i dalje dovoljno visoke da ugroze zdravlje, prvenstveno osjetljivim osobama.

Atmosfera neće biti posve stabilna, tako da je moguća pojava lokalnih pljuskova. Osim više oblaka, na nebu će i dalje biti primjetna veća količina pijeska iz Afrike, prenosi Radiosarajevo“.

Početkom sljedeće sedmice (24.juna), visoke temperature zamijeniće blago osvježenje i padavine. Više nestabilnosti prognozira se u Bosni”, navodi FHMZ.

Minimalne temperature zraka varirat će između 16°C i 21°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 23°C. Najviše dnevne temperature između 35°C i 40°C, lokalno moguće i do 42°C.

U periodu od 28. juna do kraja mjeseca izgledna je kratka stabilizacija vremenskih prilika. Početkom narednog mjeseca, prema trenutnim prognoznim modelima slijedi novo naoblačenje s kišom i mjestimično obilnijim pljuskovima. Nestabilno razdoblje potrajaće do kraja sedmice (5. juli).

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14°C i 19°C, u Hercegovini do 21°C. Najviša dnevna temperatura od 27°C do 32°C, jugu zemlje do 34°C.

Izvor vijesti: haber.ba