Bužim u novu godinu bez budžeta

Na danas održanoj sjednici Općinskog vijeća općine Bužim nije usvojen budžet za 2022. godinu. Bez ikakvih primjedbi na predloženi budžet od oko 9,5 milona KM vijećnici NES-a (A-SDA), Nezavisnog bloka, NLB-a i Stranke penzionera umirovljenika i bez rasprave, nisu glasali niti su ponudili obrazloženje za neusvajanje najbitnijeg dokumenta za jednu lokalnu zajednicu u toku jedne kalendarske godine.

 

Preko stotinu projekata građana je od danas na čekanju jer budžet nije operativan. Tako će vijećnici iz gore navedenih stranaka morati objasniti građanima općine Bužim zašto se ne raspisuju tenderi i ne realiziraju projekti za koje su građani prikupili i uplatili značajna sredstva.

Morat će objasniti građanima zašto se ne mogu realizirati i utrošiti sredstva sa viših nivoa vlasti i zašto se kasni sa potpisivanjem ugovora za izgradnju projekata koje građani željno očekuju, za više od stotinu projekata i preko 3 miliona KM investicija.

 

Mnogo toga će se trebati objasniti našim građanima, a posebno oko rješavanja pitanja snabdijevanja pitkom vodom. Već mjesecima slušamo političke i potpuno neutemeljene priče ovih što su danas bili suzdržani, a kada se u budžetu planira 400.000,00 KM za rješavanje ovog krucijalnog pitanja oni suzdražani. Neka sada objasne sve ove postupke građanima koji su ih birali ili će opet pokušati prebaciti krivicu na nekog drugog.

 

Posebno čudi da vijećnici iz pomenutih stranaka nisu glasali za bužet, a dobro im je poznato da je općinski načelnik sve zahtjeve političkih subjekata uvrstio u budzet i da nije bilo niti jednog razlog za njihovo današnje ponašanje na sjednici.

 

Valjda oni misle da su ih građani birali da sjede i budu suzdržani ili protiv. Oni su suzdržani ili protiv čak i kada se usvaja potpuno nebitan izvod iz zapisnika sa sjednica Općinskog vijeća pa kako onda očekivati od istih da budu za budžet, jedan od najbitnijih dokumenata.

 

Načelnik kao ovlašteni predlagač budžet je predložio Općinskom vijeću u zakonskom roku budzet na usvajanje i ispunio svoju zakonsku obavezu i time pokazao koliko mu je stalo do razvoja općine i projekata građana.

 

Klub vijećnika SDA Bužim izražava zabrinutost zbog ovakvog neodgovornog ponašanja općinskih vijećnika prema projektima građana i pokušat će u narednim danima pronaći rješenje kako da se dođe do usvajanja odluke o budžetu općine za 2022.godinu, a sve radi realizacije navedenih projekata koje naši građani očekuju, kao i nastavka razvoja općine Bužim u svakom pogledu.