Čipovano hiljadu vlasničkih pasa u Bihaću

BIHAĆ – Veterinarska stanica u Bihaću uspješno je implementirala projekat pod nazivom “Zdraviji suživot ljudi i pasa lutalica”, a cilj je pokušaj humanog rješenja problema pasa bez vlasnika koji već godinama opterećuje ovu lokalnu zajednicu.

Prema riječima Zekerijaha Alagića, direktora ove ustanove, obavljena je sterilizacija 80 pasa lutalica, dok je oko hiljadu vlasničkih pasa čipovano te uneseno u jedinstveni registar.
“Također, u sklopu projekta nabavili smo dijagnostičku opremu, konkretno RTG aparat, koji će nam omogućiti kvalitetnije medicinsko zbrinjavanje povrijeđenih pasa. Istovremeno, proveli smo edukativna predavanja u školama i dječjim vrtićima kako bismo djeci ukazali na značaj brige o kućnim ljubimcima”, istakao je Alagić.
Inače, radi se o projektu koji je implementiran zahvaljujući sredstvima koje su osigurali UNDP, grad Bihać i Vlada Federacije BiH.
Problem s psima lutalicama u Bihaću naročito je izražen u proteklih nekoliko godina, a zabilježeni su i brojni napadi i nasrtaji na građane.
Za ovaj problem u gradu na Uni nadležno je lokalno komunalno preduzeće “Komrad”, gdje kažu da svakodnevno s gradskih ulica u prosjeku skalanjaju po desetak pasa.
“To je u skladu s našim mogućnostima, ali očigledno nije dovoljno, jer je reprodukcija pasa velika, a nesavjesni građani napuštaju svoje ljubimce i ostavljaju ih na ulicama”, navode u tom preduzeću.
Dodaju kako su kapaciteti jedinog azila za napuštene životinje u Bihaću premali, zbog čega pse jednostavno nemaju gdje smjestiti, te da prilikom obavljanja njihovog posla pojedini građani često negoduju, pa čak i fizički zaustavljaju njihove radnike kada pokušavaju da uklonu pse s ulica. Prema procjenama, na ulicama Bihaća se nalazi između 3.000 i 5.000 pasa bez vlasnika. Inače, probleme s psima lutalicama dijele i svi ostali gradovi i općine u Unsko-sanskom kantonu i svi pokušaji da se na adekvatan način riješi ovaj problem bili su bezuspješni.