Đapo: Pozivamo poslodavce da ne otpuštaju radnike, Vlada FBiH će naći modalitet da se očuva likvidnost 

Želimo naći načina da se pomogne svakom pojedincu, radniku i privatniku. Neke od mjera bit će moguće provesti samo izmjenama zakonskih rješenja, dodala je predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirus

Edita Đapo, predsjednica Koordinacionog odbora za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirus i federalna ministrica okoliša i turizma izjavila je da je Vlada FBiH potpuno svjesna situacije koju je izazvala ova pandemija.

– BiH je mala i otvorena ekonomija i prepušteni smo sami sebi. Budući da Centralna banka BiH nema mogućnost intervencija ubrizgavanjem novca potrebna nam je i podrška međunarodnih institucija, a stezanjem kaiša u smislu rebalansa rezat ćemo sve troškove koji nisu neophodni za ovu godinu, izjavila je Đapo, te najavila da će Vlada FBiH raditi na rebalansu budžeta čime bi se moglo osigurati oko 250 miliona KM kao pomoć saniranju posljedica širenja pandemije.

VEZANI TEKST:

Pehar: U Federaciji BiH na Covid-19 pozitivno više žena nego muškaraca

“Rebalans bi trebao biti razmatran sredinom aprila”, najavila je. Drugi dio sredstava trebao bi biti osiguran putem Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a pregovori su već počeli.

Đapo je naglasila da bi trebali biti ponosni sa svim što je dosad uradila Vlada FBiH, te je spomenula mjere koje su već poduzete kao što je zaustavljanje rasta cijena osnovnih životnih namirnica, te što je od Agencija za bankarstvo zatražen moratorij na kredite, dok je Vijeću ministara BiH upućena inicijativa da se izmijeni zakon i omogući pomjeranje uplate doprinosa na kraj mjeseca.

“Želimo naći načina da se pomogne svakom pojedincu, radniku i privatniku. Neke od mjera bit će moguće provesti samo izmjenama zakonskih rješenja”, dodala je.

Razmišlja se i o donošenju lex specijalisa, a započete su i aktivnosti na uspostavljanju garancijskog fonda koji bi izdavao garancije komercijalnim bankama. Pored navedenog, Đapo tvrdi da će se oformiti i stabilizacijski fond za koji bi sredstava bila osigurana rebalansom budžeta budući da je namjera smanjiti sve troškove gdje god je to moguće.

Pozvala je poslodavce da ne otpuštaju radnike naglašavajući da će Vlada FBiH naći modalitet kako bi se očuvala likvidnost. Na kraju je naglasila da isplata penzija i boračkih naknada ne smije kasniti.

Na konferenciji u 17.15 sati obratio se i Alden Kajtaz, sekretar Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koji se osvrnuo na studente koji se nalaze na programu razmjene – njih 288, naglasivši da će biti obuhvaćeni jednokratnom pomoći od 600 KM.

– Upis prvačića je pojedinim kantonima odgođen dok se za to ne steknu uslovi, a u Kantonu Sarajevo i USK bit će obavljeno elektronski, dok će se sistematski pregledi učenika obavit po završetku pandemije, kazao je.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba