Debakl fudbalske selekcije BiH u 2023. godini

S ogromnom euforijom godinama su se iščekivale utakmice fudbalske A selekcije naše domovine. Direktnim plasmanom na svjetsku fudbalsku smotru 2014. godine u Brazil naši „Zmajevi“ očigledno doživljavaju svoj vrhunac koji će se u skorijoj budućnosti veoma teško ponoviti. Potonuće naše selekcije obitavalo je polako da bi potpuni krah doživjeli u tekućoj 2023. godini.

Na početku ove godine na mjesto selektora fudbalske reprezentacije doveden je Faruk Hadžibegić. Nekadašnja legenda FK Sarajevo i bivše jugoslavenske reprezentacije zamijenio je bugarskog stručnjaka Ivayla Peteva koji je s našom reprezentacijom ostvario respektabilan uspjeh u Ligi nacija s obzirom da se uspio plasirati u najelitniji razred tog takmičenja. Za početak nikom neće biti jasno zbog čega mu nije ponuđen produžetak ugovora od strane fudbalskog saveza na čelu s Vicom Zeljkovićem. Prva prepreka u pohodu na Evropsko fudbalsko prvenstvo 2024. godine bila je selekcija Islanda. U prvom meču kvalifikacija u svom drugom mandatu na klupi naše selekcije Hadžibegić uspio je posložiti kockice i savladati reprezentaciju Islanda rezultatom 3:0 što će se kasnije ispostaviti kao naša najbolja utakmica kvalifikacija.

Poznavajući naš mentalitet nakon prve pobjede euforično smo se uzdigli i ponadali da ćemo se olako prošetati kvalifikacijskom grupom i da nam zasigurno niko neće moći oduzeti drugo mjesto koje je vodilo direktno u Njemačku na Evropsko prvenstvo. Međutim, tri dana kasnije u martu 2023. godine naša reprezentacija je ponovno razočarala i odigrala po mnogima jednu od najlošijih utakmica ikada u Slovačkoj i poražena je „povoljnim“ rezultatom od dva gola razlike (2:0) iako smo zasigurno zaslužili još ubjedljivije izgubiti na tom meču. Tadašnji selektor Hadžibegić pravdao se lošim danom. Drugi prozor kvalifikacija igrao se u junu kada smo gostovali bivšem evropskom prvaku Portugalu i pružili sasvim dobru partiju, posebno u prvom poluvremenu kada smo doista bili ravnopravan protivnik Ronaldu i ostalim „evropskim Brazilcima“. Međutim, protiv najsnažnijih skoro uvijek pružimo dobar otpor ali iz tih mečeva izađemo kao poraženi. Očekivalo se da će Zmajevi za tri dana potvrditi dobru igru iz Lisabona i da će savladati Luksemburg u Zenici. Uprkos toj dobroj igri naši Zmajevi su nas po ko zna koji put razočarali i izgubili od prosječne reprezentacije Luksemburga u Zenici rezultatom 0:2. Uslijedile su burne reakcije i dolazi do smjene Faruka Hadžibegića na mjestu selektora i na njegovu poziciju dolazi nekadašnja zvijezda Barcelone Meho Kodro. Gospodin Kodro kao i Hadžibegić se po drugi put našao na poziciji selektora A selekcije naše domovine. Drugi mandat kao i prvi obilježile su ogromne turbulencije i nakon svega dvije blijede partije protiv slabašnog Lihtenštajna i Islanda bile su dovoljne da izvršni odbor Fudbalskog saveza naše domovine jednoglasno smjeni Mehu Kodru iako su ga nekoliko sedmica ranije imenovali jednoglasno na tu poziciju. Za trećeg selektora u kalendarskoj godini izabran je nekadašnji igrač Partizana, Milošević Savo. Nekadašnji as Aston Ville s mnogo optimizma pristupio je užarenoj klupi naših Zmajeva. Također, i on kao i njegovi prethodnici doživio je potpuni debakl u Zenici protiv Portugala rezultatom 0:5 s kojom smo nekad u prošlosti pružali zadovoljavajuće partije. Rekapitulacija najslabijih kvalifikacija naše domovine od 1996. do danas jeste ta da smo u deset utakmica ostvarili svega tri pobjede i to dvije protiv slabašnog Lihtenštajna i jednu protiv Islanda na domaćem terenu na samom početku kvalifikacija.
U konačnici, reprezentativni fudbal Bosne i Hercegovine sistemski se uništavao godinama na razne načine posebno miješanjem politike da bi potpuni krah doživio u 2023. godine. Međutim, zbog Lige nacija u drugoj polovini trećeg mjeseca naredne 2024. imamo mogućnost da se kroz baraž plasiramo po prvi put na Evropsko prvenstvo i da zaboravimo najlošije kvalifikacije u našoj historiji.
Za kraj jedino što možemo jeste to da poželimo sreću našim Zmajevima u utakmici protiv Ukrajine tokom marta 2024. i u eventualnoj finalnoj utakmici dodatnih kvalifikacija protiv pobjednika meča Izrael/Island.

Napisao: Aldin Nesimović