Dodik: 11. juli da bude obilježen u miru i dostojanstvu

U Memorijalnom centru u Potočarima danas će biti obilježena 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica i obavljen ukop posmrtnih ostataka 14 identificiranih žrtava genocida iz jula 1995. godine.

Vlasti manjeg bh. entiteta negiraju genocid godinama, a ni ove nije proglašen Dan žalosti u cijeloj BiH, zbog glasova ministara iz RS.

Predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik oglasio se jutros na platformi X, uoči nove dženaze i ukopa žrtava genocida u Srebrenici. Pozvao je javnost na “mir i dostojanstvo na 11. juli i iskazao saosjećanje porodicama stradalih Bošnjaka”.

“Prije nekoliko dana Srbi su dostojanstveno odali počast srpskim žrtvama u Podrinju. Danas se Bošnjaci sjećaju žrtava svog naroda i odaju im počast. Želim da se obratim ukupnoj javnosti i pozovem sve da ovaj dan bude obilježen u miru i dostojanstvu.

Kao što sam izrazio žaljenje za stradalim Srbima, iskazujem saosjećanje porodicama stradalih Bošnjaka. Bez obzira na naše razlike, moramo pokazati poštovanje prema bolu i patnji koja je zadesila mnoge ljude svih nacija i vjera u BiH.

Pozivam sve građane da dan protekne u atmosferi mira, da izbjegavaju bilo kakve provokacije i da se ponašaju odgovorno i s poštovanjem.

Neka naš odnos prema ovom danu pokaže da smo opredijeljeni za mir, stabilnost i bolju budućnost za sve ljude u RS i BiH”, poručio je Dodik, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba