Državljanin BiH ekspresno osuđen za utaju

Dva mjeseca trajanja istražnog postupka biće mu uračunati u kaznu, a sud je naredio da mu se konfiskuje i 1500 evra. Kao sastavni dio uslovne kazne, on će morati da plati još dodatnih 2400 evra, pišu nezavisne.

Iako je nastavak suđenja trebao biti u junu mjesecu, on je danas ekspresno osuđen.

Ovaj bh. državljanin teretio se da je bio odgovorno lice u građevinskoj kompaniji sa sjedištem u Bodenfeldeu, a bio je optužen da je dao nepotpune i netačne podatke o zaposlenima te da nije uplaćivao doprinose za socijalno osiguranje. Sveukupno, time je nanijeta šteta od 600.000 evra.

Kako se dalje navodi, poslovna dokumentacija preduzeća sistematski je uništavana, pa se samim time ne može ni utvrditi prave razmjere štete. Pretpostavljena šteta je zasnovana na procjeni, ali svakako postoji mogućnost i da je daleko veća.

Zanimljivo je da je tokom suđenja optuženi rekao da nije bio na odgovornoj funkciji u kompaniji u Bodenfeldeu, već je u to vrijeme radio za drugu kompaniju koja se takođe bavi upravljanjem građevinskim radovima. Dodao je da je on zapravo bio prevodilac, a ne odgovorno lice kompanije.

Međutim, tužilaštvo je imalo sasvim drugačije dokaze. Naime, pripadnici Carine, Odjeljenja za borbu protiv rada na crno, dojavu o ovoj kompaniji i utaji su dobili iz Hesena, a u dojavi je navedeno da zapošljavaju radnike na crno.

Tokom istrage, saslušani su i klijenti ove kompanije za koje je utvrđeno da su spornoj kompaniji uplatili milionske iznose. Kao svjedok pojavio se i kancelarijski radnik iz kompanije u Bodenfeldu koji je rekao da se kao glavni direktor vodio čovjek koji i ne zna njemački, ali da je to sve bilo samo na papiru, jer je pravi direktor firme bio optuženi, za kojeg je rekao da je i sam pisao fakture.

Izvor vijesti: haber.ba