I Švicarska uvodi turističku naknadu?

Turističke naknade nisu nova stvar. Butan ih je uveo još 1974. godine, a odnedavno postoje i u Veneciji. Sada je na redu i Švajcarska, odnosno selo Lauterbrunen.

Ovo selo je popularna lokacija za ljubitelje skijanja i drugih zimskih sportova zahvaljujući okolnim planinama koje imaju 213 kilometara skijaških staza i 50 kilometara staza za sanjkanje, a poznato je i po vodopadu Staubbach.

Službenici Lauterbrunena razmatraju ulaznu naknadu za jednodnevne posjetioce sela, a naplaćivali bi oko pet evra, piše Metro, a prenosi RTCG.

Gradonačelnik Karl Napflin dodaje da će se naplaćivati samo u posebnim okolnostima.

“Izuzetak bi bili gosti koji su rezervisali ponudu poput hotela ili izleta ili koji dolaze javnim prevozom”, kaže Napflin.

Vrijedi napomenuti da je turistička naknada različita od “gradskog poreza”, koji se primjenjuje na one koji borave u hotelu, pansionu, kući za odmor ili hostelu.

One variraju u cijeni u zavisnosti od lokacije i vrste smještaja, a obično se plaćaju prilikom odjave.

Preko granice, italijanski Milano, razmatra zabranu prodaje sladoleda i druge hrane kasno noću zbog buke koju stvaraju posjetioci nakon noćnih izlazaka.

Turističke naknade su često predmet kontroverzi. One su zapravo osmišljene da spriječe gužvu i generišu prihode za održavanje.

Izvor vijesti: haber.ba