Dvoje bh. državljana u Norveškoj zaraženo koronavirusom, 42 osobe nisu u mogućnosti da se vrate

Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević izjavio je da broj zaraženih koronavirusom i dalje raste

Prema podacima stranice Worldometers od 15 sati, broj zaraženih koronavirusom u Norveškoj i dalje raste i sada iznosi 4.393 zaraženih. Broj smrtnih slučajeva povećao se na 31.

“Institut za javno zdravlje Norveške procjenjuje da je mnogo više zaraženih Korona virusom nego što to objavljuje na svojim zvaničnim stranicama, jer se smatra da ljudi sa blažim simptomima bolesti nisu ni testirani. Institut procjenjuje da u Norveškoj ima oko 28.000 inficiranih. Ukupno je testirano 85.136
osoba do nedjelje 29. marta i to je jedan u svijetu od najviše testiranih procenata po glavi stanovnika”, kazao je Makarević.

Sve državne i javne ustanove u Norveškoj su, kaže, zatvorene u skladu sa odlukom Vlade o proglašenju vanrednog stanja do 13. aprila ove godine, a granice su zatvorene za sve strance osim za one koji imaju permanentni boravak i oni moraju ići u karantin 14 dana po ulasku u Norvešku.

“U Norveškoj još uvijek vlada nestašica sredstava za dezinfekciju, zaštitnih rukavica i maski, tako da je rijetkost u Oslu sresti nekoga za zaštitnom opremom , iako zemlja spada u visoko inficirane , računajući po broju stanovnika”, rekao je on.

“S obzirom na razvoj situacije, mali su izgledi da se ovaj let u ovom terminu realizuje. Imamo prijavu da je dvoje državljana BiH u Norveškoj inficirano koronavirusom , ali izvor nije htio da otkrije imena inficiranih”, kazao je Makarević, te je dodao:

“Zbog otkazivanja letova iz Norveške za inostranstvo trenutno se u Norveškoj nalazi 42 naša državljana koji nisu u mogućnosti da se vrate u BiH, a nosioci su šengenskih viza. Norveške vlasti su na svoju službenu stranicu UDI istakli obavijest da stranci neće imati problema sa boravkom nakon isteka vize ukoliko je taj boravak nužan zbog otkazivanja letova. Većina naših građana su u gostima kod svoje rodbine i za sada nemamo prijavljene slučajeve da je neko egzistencijalno ugrožen zbog nemogućnosti povratka u BiH”, naveo je Makarević.

Norveški avioprevoznik Norwegian, dodaje, počeo je primati rezervacije za avioliniju Oslo –Sarajevo za 2.maj 2020, vjerujući da će se do tada normalizovati situacija i veći broj naših građana je već rezervisao kartu za ovaj let.

The post Dvoje bh. državljana u Norveškoj zaraženo koronavirusom, 42 osobe nisu u mogućnosti da se vrate appeared first on usn.ba.