ELVEDIN SEDIĆ: U Prekounju ćemo nastaviti infrastrukturno-investicijski zamah

Nakon jučerašnje posjete MZ Luke i Harmani, danas smo bili u Donjem i Gornjem Prekounju. To je moja MZ i s njom sam htio da završim posjete tokom ove izborne kampanje.

Prebacivanjem ekspanzije grada ka Ceravcima, taj dio grada bio je godinama zapostavljen. Međutim, i u Gornjem Prekounju započinje ekspanzija gradnje. Problem imovinsko-pravne prirode zbog kojeg je druga faza izgradnje tzv. devijacije puta Armije BiH (AVNOJ-a) čekala, riješen je i već po poboljšanju vremenskih uvjeta radovi će se nastaviti i put Armije će izaći na Jablansku ulicu kod restorana Amfora. Prije nekoliko na tom reonu izgrađena je nova autobusna stanica, nova benzinska pumpa Čavkunović, rekonstruirana stara Inina, iza autobusne trenutno je u finalnoj fazi izgradnje BIHAMK-ov distributivni centar, a kod Robota se gradi stambena zgrada. Izdane su još dvije dozvole za građenje još dvije stambene zgrade, jedna do postojećih zgrada kod Doma zdravlja, a druga kod benzinske Čavkunović. Očekuje se i izgradnja nove zgrade Doma zdravlja. U neposrednoj blizini, u Hadžiabdića mahali odavno je započela gradnja nove zgrade BH Telecoma, ali se suočava sa sličnim problemima u gradnji kao dvorana Luke i Dom zdravlja. Zakon o javnim nabavkama očito je veliki kamen spoticanja kada su javne investicije u pitanju.

Donje Prekounje najviše prepoznajemo po školama, odnosno Đačkoj ulici, čiju djelimičnu rekonstrukciju uskoro započinje Zavod za prostorno uređenje Bihać, a tu je i sportski bazen u okviru školskog centra za koji je izrađen idejni projekat i izdana urbanistička suglasnost, a nabavka glavnog projekta je u toku. Biser te MZ je kupalište na Plandištu, gdje je srušena zgrada starog Vatrogasnog i obezbijeđena sredstva za uređenje kupališta koje će uslijediti. Izgrađeni park sa dječijim igralištem, outdor teretanom i obojkaškim igralištem pokazao je opravdanost takvih projekata.

Park u Midžić mahali, Plandište, kao i uređenje Gradske otoke i šetnica iza Stensa, pazle su koje se lagano slažu unutar šire vizije izgradnje Smaragdnog puta.

Sve gore pobrojano dokaz je da Grad Bihać već izlazi iz stanja stabilizacije i ulazi u period razvoja i investicija, te intenzivnijeg uređivanja javnog prostor