Emotivna objava Usame Zukorlića: Majka je preselila nakon duge bolesti, živjela je život…

Nakon smrti svoje majke Umeje Abu Tahe Zukorlić, Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu poruku.

“Moja majka Umeja Abu Taha Zukorlić, rođena je 18.1.1970 godine od oca Adila Abu Taha iz mjesta Deir Abu Masha’al kod Ramale u Palestini i majke Izolde Blauth iz Novo Hamburgo, Rio Grande Do Sul u Brazilu.

Otac Adil sa bratom je kao palestinska izbjeglica doselio u Brazil šezdesetih godina prošlog vijeka, gdje je radio kao imam i gdje je upoznao suprugu Izolde, njemačkog porijekla iz Hamburga sa kojom je stupio u brak i dobio četiri ćerke, Džemilu, Nasru, Fatmu i Umeju, nakon čega su se razveli, kada se je sa ćerkama preselio u Aman u Jordanu.

Umeju je odgojila nana Džemila, a u Amanu je završila osnovnu, srednju školu i dvije godine šerjatskog islamskog fakulteta. Sestra Nasra je studirala u Libanu gdje je upoznala muža Envera Ujkanovića iz sela Orlje za kog se udala”, naveo je.

Potom jer dodao kako je 1991. zbog prijetnje eskalacije sukoba između Iraka i Izraela preko teritorije Jordana, Umeja sa sestrom Fetmom izbjegla u selo Orlje kod Tutina.

“Tu se i upoznala sa rahmetli babom (Muamerom Zukorlićem). Tri sestre su se udale u selo Orlje, dok je najstarija sestra Džemila udata u Ramali u Palestini.

S obzirom da su babo i majka bili ista godina islamskog fakulteta, ona je nastavila sa babom studije na Univerzitetu Emir Abdulkadir u Konstantini u Alžiru, koje je diplomirala i gdje je mene rodila.

Kao porodica smo 1993. došli u Sandžak u vrijeme rata na Balkanu, kao i NATO bombardovanje Novog Pazara.

Rodila je nakon mene Sedždu, Nedžmu i Medždu. Bila je domaćica i živjela život daleko od očiju javnosti.

Zahvaljujući Bošnjačkom DNK projektu čiji sam koordinator bio, uspio sam da pronađem nanu Izoldu 2021. godine na ljeto i da ih spojim nakon 50 godina rastanka. Iste godine je preselio babo.

Preselila je nakon duge bolesti u Istanbulu. Iza sebe ostavila četvoro djece, sedmoro unučadi, svekra i svekrvu”, naveo je Usame.

Izvor vijesti: haber.ba