Erdogan: Gaza je simbol nemoći muslimanskog svijeta

“Israel sada cilja na Liban i vidimo da zapadne sile iza kulisa tapšu Izrael po leđima i čak ih podržavaju,” rekao je Erdogan na sastanku parlamenta svoje vladajuće Stranke pravde i razvoja (AK stranka) u glavnom gradu Ankari.

Izraelski premijer “Netanyahuovi planovi za širenje rata u regiji će dovesti do velike katastrofe,” rekao je on, prenosi Daily Sabah.

“Izuzetno je ozbiljno, žalosno da države, koje pričaju o slobodi, ljudskim pravima i pravdi, budu taoci jednog ludaka poput Netanyahua,” dodao je Erdogan.

Rekao je da Turska stoji uz Liban i poziva regionalne aktere da podrže Bejrut.

Erdogan je zatim tvrdio da su slike gladne djece u pojasu Gaze “mrlja srama za moderni svijet” i osudio druge muslimanske zemlje, rekavši: “Ovo će također biti zapamćeno kao simbol nemoći muslimanskog svijeta.”

Osuđujući kontinuirane izraelske napade tokom Kurban-bajrama, Erdogan je rekao da se sjeća 38.000 Palestinaca ubijenih izraelskim “barbarstvom”.

Turski predsjednik također je imao komentare o domaćoj politici, gdje su posljednjih sedmica kružile glasine o promjeni saveza, posebno u savezu Narodne alijanse predvođene AK strankom i Strankom nacionalnog pokreta (MHP).

“Narodna alijansa stoji čvrsto i jedinstveno i tako će ostati,” rekao je Erdogan svojim zastupnicima. “Svaki napad na bilo kojeg člana alijanse je napad na cijelu alijansu, što nećemo dopustiti.”

Erdogan je također govorio o procesu “normalizacije” pokrenutom s glavnom opozicionom Republikanskom narodnom strankom (CHP) nakon lokalnih izbora 31. marta, na kojima je AK stranka izgubila nekoliko uporišta.

Osvrćući se na ponudu lidera CHP-a Özgüra Özela da se udruži s MHP-om, Erdogan je rekao: “Može biti omekšanja, ali nema političkog saveza između vladajuće stranke i glavne opozicione stranke. Nemamo takav napor za to.”

Što se tiče promjena koje je obećao unutar AK stranke nakon lokalnih izbora, Erdogan je rekao da je stranka izvršila nove imenovanja u sedam pokrajinskih ogranaka, posebno u gradovima gdje je AK stranka zabilježila pad podrške birača, i obećao da će donijeti “druge inicijative” kao dio svog akcionog plana.

“Realizirat ćemo promjenu koju naš narod očekuje od nas,” uvjerio je, pišu Vijesti.ba.

Izvor vijesti: haber.ba