Meloni napala sporazum o najvišim pozicijama u Evropskoj uniji

Italijanska premijerka Giorgia Meloni u srijedu je osudila sporazum koji su navodno sklopile Evropska narodna partija desnog centra (EPP), te grupe socijalista i liberala za vodeće poslove u Evropskoj uniji, o čemu je izvještavala Donji dom prije ovosedmičnog samita EU, javila je Ansa.

Prema objavljenom sporazumu, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen iz EPP-a zadržat će svoju poziciju, dok će bivši portugalski socijalistički premijer Antonio Costa preuzeti dužnost predsjednika Evropskog vijeća, a estonska premijerka Kaja Kallas, liberalka, postat će nova visoka predstavnica EU za vanjske poslove.

– Greška koja se sprema da se napravi, sa nametanjem logike krhke većine kojoj je vjerovatno suđeno da ima poteškoća tokom (evropskog) parlamentarnog mandata, velika je greška, ne za desni centar niti za Italiju, već za Evropu koja izgleda ne razumije izazov s kojim se suočava, ili, ako razumije, u svakom slučaju preferira da daje prioritet drugim stvarima – rekla je Meloni, predsjedavajuća Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), grupe kojoj pripada njena desničarska partija Braća Italije (FdI).

– Ako želimo da učinimo dobru uslugu Evropi i njenom kredibilitetu, moramo pokazati da smo shvatili greške iz prošlosti i da vodimo računa o pravcima građana, koji traže konkretniju, manje ideološku Evropu – kazala je ona.

Dogovor je navodno postignut na videokonferenciji šest nacionalnih lidera koji predstavljaju tri grupe – Poljaka Donalda Tuska i Grka Kyriakosa Micotakisa za EPP, Njemačkog Olafa Scholza i Španca Pedra Sancheza za socijaliste i Francuza Emmanuela Macrona i Holanđanina Marka Ruttea za liberale.

Meloni je napala takve sporazume o ‘kaminu’ sklopljene među malom grupom lidera, posebno s obzirom na to kako su stranke tih ličnosti postupile na evropskim izborima.

– Ako postoji jedna neosporna stvar koja dolazi iz glasačke kutije, to je odbacivanje politike koju vode političke stranke u vlasti u mnogim velikim evropskim državama, koje su u mnogim slučajevima i stranke koje su diktirale evropske politike posljednjih godina. Vladujuće stranke su dobile 16 posto u Francuskoj, 32 posto u Njemačkoj, 34 posto u Španiji. Samo u Italiji je 53 posto izabranih predstavnika iz vladajućih stranaka – kazala je ona, prenosi Fena.

Izvor vijesti: haber.ba