Eskalacija protesta zbog rata u Gazi: Demonstranti zauzeli zgradu Univerziteta Kolumbija

Video snimci na mrežama pokazuju da su demonstranti u kampusu Kolumbije koji se nalazi na Menhetnu, upali u zgradu Hamilton hol koja je bila okupirana i za vreme antiratnih protesta 1968, kada se protestovalo protiv rata u Vijetnamu.

Grupa demonstranata pod nazivom CU Apartheid Divest, koja poziva Univerzitet Kolumbija da prekine veze sa kompanijama čiji profit se koristi za “kršenje ljudskih prava Palestinaca od strane Izraela”, potvrdila je da je oko ponoći upala u zgradu Hamilton hol.

Studentska radio stanica WKCR-FM uživo je prenosila upad u zgradu, koji se desio 12 sati nakon što je probijen rok za uklanjanje kampa sa oko 120 šatora, pod pretnjom suspenzijom.

Predstavnici univerziteta nisu odmah odgovorili na upit za komentar, ali je Javna bezbednost obavestila članove univerziteta da, ako mogu, izbegnu dolazak u kamp u kojem se održavaju protesti.

Na Eksu su demonstranti objavili da planiraju da ostanu u zgradi dok se ne ispune tri zahteva: da univerzitet prekine investiranje u akcije izraelskih kompanija koje finansiraju rat, da obezbedi finansijsku transparentnost i amnestira studente.

Na univerzitetima širom SAD oformili su se kampovi studenata koji protestuju zbog rata u Gazi, i to se dešava u trenutku kada se bliže ceremonije diplomiranja. Na nekim univerzitetima se vode pregovori sa studentima, dok se na drugim studenti sukobljavaju sa policijom. U Teksasu, Juti i Virdžiniji uhapšene su desetine studenata, a širom SAD do sada je uhapšeno skoro hiljadu.

Demonstrati od univerziteta traže da prekinu finansijske veze sa Izraelom i da podrže slobodu govora. Neki jevrejski studenti, međutim, tvrde da su protesti antisemitski i da se zbog njih plaše da dolaze u kampuse.

Na Kolumbiji se pojavilo i nekoliko kontra-demonstranata sa izraelskim zastavama, koji su nosili transparente sa porukom “Gde su parole protiv Hamasa?”.

Zbog načina na koji je Kolumbija reagovala na proteste, dolaska policije i hapšenja studenata, uložene su i žalbe.

Sa jedne strane, jevrejski studenti tvrde da je univerzitet prekršio ugovor time što im ne osigurava bezbedno okruženje za učenje i traže da im se to obezbedi.

Organizacije koje zastupaju pro-palestinske studente apeluju na Sekretarijat za obrazovanje da pokrene istragu o tretmanu studenata u skladu sa Aktom o građanskim pravima iz 1964.

Neki univerziteti postigli su dogovore sa studentima: Nortvestern je dozvolio mirne proteste do 1. juna, a zauzvrat su demonstranti uklonili sve šatore, i ogradili prostore za proteste samo za studente i zaposlene na fakultetu. Na Univerzitetu Južne Kalifornije i dalje traju pregovori. Na Harvardu, Jejlu, Univerzitetu Pensilvanije je i dalje tenzično, prenosi VoA.

Izvor vijesti: haber.ba