Usvojena Lista reformi u BiH za provođenje Plana rasta za Zapadni Balkan

Lista reformi koju je odobrio Radni tim je skoro u cijelosti usuglašena s prijedlozima Europske komisije, odnosno više od 97 posto reformskih aktivnosti usuglašeno je s predstavnicima Evropske komisije i Delegacije EU-a u BiH.

Direkcija za ekonomsko planiranje Vijeća ministara BiH proslijedit će danas usuglašenu Listu reformi Evropskoj komisiji, kako bi se dogovorenom dinamikom ispunio ovaj ambiciozni plan u razdoblju od 2024. do 2027. godine.

Usvajanje Liste reformi za Plan rasta za Zapadni Balkan omogućit će Bosni i Hercegovina da od Evropske komisije dobije oko milijardu eura kojim će biti podržane reforme u brojnim područjima. Cilj je omogućiti snažniji rast ekonomije, osigurati vladavinu prava, funkcionalnije institucije, kao i osnažiti poslovnu klimu i sačuvati ljudske resurse u BiH. Reforme su, istodobno, usmjerene na stvaranje uvjeta za osiguranje održive (zelene) energije, digitalnu tranziciju, bolju IT infrastrukturu, uključujući unapređenje kibernetičke sigurnosti.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zahvalila je članovima Radnog tima u Bosni i Hercegovini i Delegaciji Evropske unije u BiH na predanom radu tokom usuglašavanju reformske agende. Naglasila je kako su predstavnici svih razina vlasti u BiH uključeni u Radni tim i na ovaj način iskazali odlučnost i predanost europskom putu i konstruktivnom unutarnjem dijalogu u korist svih u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo da je ranije Evropska komisija predstavila Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura za razdoblje od 2024. do 2027. godine koji bi zemljama regije omogućio da intenziviranjem reformi značajno ubrzaju proces proširenja i ekonomski rast.

Izvor vijesti: haber.ba