EU i Kina počele pregovore o uvođenju carina

Rekli su tako u subotu visoki dužnosnici obiju strana, piše financa.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da ga je europski povjerenik Valdis Dombrovskis obavijestio da će biti konkretnih pregovora o carinama s Kinom.

Potvrda je stigla nakon što je kinesko ministarstvo trgovine priopćilo da su se njegov čelnik Wang Wentao i Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije, složili započeti konzultacije oko antisubvencijske istrage EU-a o kineskim električnim vozilima.

“Ovo je novo i iznenađujuće jer u posljednjih nekoliko tjedana nije bilo moguće ući u konkretan raspored pregovora”, rekao je Habeck u Šangaju.

Rekao je da je to prvi korak i da će biti potrebni još mnogi, piše CNBC. “Daleko smo od kraja, ali barem je to prvi korak koji prije nije bio moguć.”

Ministar je ranije u subotu rekao da su vrata Europske unije otvorena za razgovore o carinama EU na kineski izvoz.

“Ono što sam danas sugerirao svojim kineskim partnerima jest da su vrata otvorena za razgovore i nadam se da se ta poruka čula”, rekao je u svojoj prvoj izjavi u Šangaju, nakon sastanaka s kineskim dužnosnicima u Pekingu.

Habeckov posjet je prvi od strane visokog europskog dužnosnika otkako je Bruxelles predložio velike carine na uvoz kineskih električnih vozila u borbi protiv onoga što EU smatra pretjeranim subvencijama.

Habeck je rekao da ima vremena za dijalog između EU i Kine o pitanjima carina prije nego carine stupe na punu snagu u studenom. Te da vjeruje u otvorena tržišta, ali I da tržišta zahtijevaju jednake uvjete.

Izvor vijesti: haber.ba