Guterres: Svaki napad na nuklearku je samoubilački čin

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je jučer da se međunarodnim inspektorima omogući pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje nakon što su Ukrajina i Rusija razmijenile optužbe oko granatiranja najveće evropske nuklearke tokom vikenda, prenijela je Fena.

Oštećena postrojenja

– Svaki napad na nuklearnu elektranu samubilački je čin, izjavio je Guterres na konferenciji za novinare u Japanu, gdje je prisustvovao mirovnoj memorijalnoj ceremoniji u Hiroshimi u subotu povodom 77. godišnjice prvog bacanja atomske bombe u svijetu.

Nema te zemlje u svijetu koja bi se mogla osjećati sigurnom kada teroristička država granatira nuklearnu elektranu, izjavio je Zelenski

—Ukrajina je saopćila da je rusko učestalo granatiranje oštetilo tri senzora za radijaciju i povrijedilo radnika u nuklearnoj elektrani Zaporožje, u drugom pogotku objekta u nekoliko dana. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da provodi nuklearni terorizam koji povlači još međunarodnih sankcija, ovaj put ruskom nuklearnom sektoru.

– Nema te zemlje u svijetu koja bi se mogla osjećati sigurnom kada teroristička država granatira nuklearnu elektranu, izjavio je Zelenski.

Proruske vlasti u regiji saopćile su da su ukrajinske snage pogodile objekat iz višecijevnog bacača raketa, oštetivši administrativne zgrade i područje u blizini objekta za skladištenje. Ruska ambasada u Washingtonu također je objavila saopćenje u kojem navodi štete na nuklearnoj elektrani.

– Ukrajinski nacionalisti pokrenuli su artiljerijski napad na teritoriju tog objekta 5. augusta. Dvije energetske linije visoke voltaže i vodovodne cijevi oštećene su kao rezultat granatiranja. Samo zahvaljujući efektivnim i pravovremenim akcijama ruske vojske u zaštiti nuklearne elektrane, njena ključna infrastruktura nije otećena, saopćila je ambasada.

Stabilizacija elektrane

Reuters nije mogao potvrditi nijednu od verzija dvije strane.

Dešavanja oko elektrane Zaporožje, gdje Kijev navodi da je Rusija pogodila energetsku liniju u petak, alarmirala su svijet.

Guterres je izjavio da je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) potrebno omogućiti pristup elektrani.

– U potpunosti podržavamo IAEA u svim njenim naporima na stvaranju uslova za stabilizaciju elektrane, kazao je Guterres.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba