Huti pogodili tanker u Crvenom moru

Jemenski Huti su rekli da su njihovi projektili pogodili naftni tanker Andromeda Star u Crvenom moru, dok nastavljaju napadati komercijalne brodove u tom području u znak podrške Palestincima koji se bore protiv Izraela u ratu u Gazi.Komandant broda prijavio je štetu na brodu, saopćila je britanska pomorska zaštitarska kompanija Ambrey.

Glasnogovornik Huta Yahya Sarea rekao je da je brod pod zastavom Paname bio u britanskom vlasništvu, ali podaci o otpremi pokazuju da je nedavno prodan.

“Njegov trenutni vlasnik je registrovan na Sejšelima, a tanker je uključen u trgovinu povezanu s Rusijom. Bio je na putu iz Primorska u Rusiji u Vadinar u Indiji”, rekao je Ambrey.

Huti povezani s Iranom pokrenuli su napade bespilotnim letjelicama i projektilima u Crvenom moru, zaljevu Bab al-Mandab i Adenskom zaljevu od novembra, prisiljavajući brodare da preusmjere teret na duža i skuplja putovanja oko južne Afrike,pišu Vijesti

Napad na Andromeda Star dolazi nakon kratke pauze u kampanji Huta koja cilja brodove s vezama s Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama i Britanijom.

Nosač aviona USS Dwight D. Eisenhower isplovio je iz Crvenog mora preko Sueskog kanala u petak nakon što je pomogao koaliciji koju predvode SAD u zaštiti komercijalnog brodarstva.

Huti su u petak rekli da su oborili američki dron MQ-9 u zračnom prostoru jemenske provincije Saada.

Izvor vijesti: haber.ba