Oglasili se iz EUFOR-a: Pratimo sigurnosnu situaciju i spremni smo ispuniti svoj mandat

“Povodom nedavnih medijskih izjava, EUFOR, Operacija “Althea”, ističe kako je tumačenje vojnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma odgovornost misije, koja ima izvršni mandat Vijeća sigurnosti UN-a. EUFOR kontinuirano prati i procjenjuje sigurnosnu situaciju. Mandat EUFOR-a, koji daje Vijeće sigurnosti UN-a, uključuje osiguravanje očuvanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke neovisnosti Bosne i Hercegovine i da domaći akteri postupaju sukladno ovim temeljnim načelima, propisanim i Daytonskim mirovnim sporazumom i rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a. EUFOR, Operacija “Althea”, je spremna i posvećen ispuniti svoj mandat na nepristran način. EUFOR kao dio integriranoga pristupa EU ima za cilj stabilnu, održivu, mirnu i multietničku Bosnu i Hercegovinu, koja je nepovratno na putu ka članstvu u EU.” stoji u saopštenju EUFOR-a.

Podsjetimo, posljednjih dana u BiH su pojedini političari preispitavili ulogu EUFOR-a u BiH, pojedini su ih “raspoređivali” na određene dijelove naše zemlje dok je predsjednik RS Milorad Dodik otišao korak dalje i najavio “neovisnost u svemu” odnosno secesiju Republike Srpske.

Dodik, kojeg su sankcionisale Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija zbog narušavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, više puta je najavljivao mogućnost odcjepljenja tog entiteta od Bosne i Hercegovine, na što su reagovali domaći i strani dužnosnici.

Proteklih dana mnogi su političari spominjali rat i sukobe što je uznemirilo građana BiH, prenosi n1.

Izvor vijesti: haber.ba