I dalje raste broj zaraženih koronavirusom u BiH: U RS-u otkriven jedan novi slučaj

U posljednja 24 sata u RS-u je testirano 186 ljudi

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić potvrdio je na press konferenciji da je u ovom entitetu potvrđen još jedan slučaj pozitivan na koronavirus.

U zadnja 24 sata testirane su 186 oosbe, u dvije smejene. Od tog broja, zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o starijem muškarcu iz Bijeljine.

Sa ovim slučajem, broj zaraženih u RS povećan je na 201, a u BiH na 343.

Prema riječima ministra Šeranića, ukupan broj osoba koje se trenutno liječe od koronavirusa u bolnicama u RS-u, je 71, od kojih je 70 primljeno na Univerzitetski klinički centar RS u Banjloj Luci, a jedna u bolnicu u Doboju.

– Sa srednje teškom kliničkom slikom su 33 osobe. Imamo četiri osobe na respiratoru i sve četiri osobe imaju i druga udružena oboljenja. U izolaciji u UKC-u na dalju analizu trenutno čeka 20 osoba – kazao je Šeranić.

Napomenuo je kako se u RS-u trenutno pod zdravstvenim nadzorom nalazi 15.100 osoba, a za 4.669 osoba je taj nadzor završen. Od koronavirusa u RS-u se oporavilo 11 osoba. To su osobe kojima su dva uzastopna nalaza na koronavirus bili negativni, nakon što su im ranije utvrđeni pozitivni nalazi.

Šeranić je posebno istakao kako je na graničnim prelazima do sada testirano više od 300 osoba i svi nalazi su bili negativni. Zbog toga više neće biti provođena testiranja na samom graničnom prelazu, nego će osobe koje budu dolazile biti upućivane u karantin u lokalnoj zajednici.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba