I OVO JE BOSNA // U jeku krize zbog pandemije koronavirusa: Banke klijentima povećale naknade za održavanje računa (FOTO)

U jeku pandemije koronavirusa, koja će ostaviti ogromne posljedice na svjetsku ekonomiju, institucije vlasti, poslodavci i bankarski sektor iznalaze načine za saniranje tih negativnih posljedica. U Bosni i Hercegovini su banke, suprotno praksi u svijetu i vlastitim najavama o izlasku u susret pravnim i fizičkim licima, povisile naknade za održavanje računa.

Tako barem tvrde čitatelji Faktora, koji su našoj redakciji dostavili posljednje izvode, uz koje su dobili i obavještenje Raiffeisen banke o izmjeni visine mjesečnih naknada za vođenje računa i naknada za pakete računa.

Tako je, primjera radi, visina naknade za Comfort paket u februaru mjesecu iznosila 18.90 KM, dok je u martu ta naknada povećana na 23,90 KM.

Naknada za vođenje transakcijskog, deviznog i nerezidentnog računa je sa 10 KM mjesečno povećana na 19.90 KM mjesečno.


.


Slična povećanja su, tvrde čitatelji, uvele i ostale banke. Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle je u razgovoru za Faktor kazao da ne raspolaže informacijama o rastu naknada.

– Sumnjam da je to tačno i da bi neka banka sad poskupila usluge. Ni u kom slučaju im ne bi bilo pametno – kazao je Kutle.

Fotografije posljednjih izvoda, međutim, sugeriraju da je do povećanja ipak došlo.

Ranije je, podsjetit ćemo, na sastanku predstavnika Vlade FBiH, Udruženja poslodavaca, Agencije za bankarstvo FBiH i banaka donesen zaključak da se omogući moratorij, odnosno odgoda plaćanja rata kredita za pravna i sva fizička lica.

Međutim, naknadno je Agencija za bankarstvo FBiH donijela odluku prema kojoj je bankama ostavljen prostor da one procjenjuju kome će dozvoliti korištenje tog moratorija.

The post I OVO JE BOSNA // U jeku krize zbog pandemije koronavirusa: Banke klijentima povećale naknade za održavanje računa (FOTO) appeared first on usn.ba.