I pored stalnih apela vlasti: Mještani Otoke se žale da su u nekim trgovinama gužve i da se može ući bez zaštitnih maski 

Ajdinović je ponovio da sve donesene naredbe nemaju za cilj kažnjavanje, već pomoć građanima da se suzbije širenje virusa

Iako trgovine i tržni centri velikim dijelom poštuju mjere Kriznog štaba FBiH o broju kupaca koji mogu ući, u zavisnosti od kapaciteta, obaveznoj dezinfekciji ruku prilikom ulaska i nošenju zaštitnih maski i rukavica, ima i onih koji se tih mjera baš i ne pridržavaju.

Redakciji Oslobođenja javilo se nekoliko mještana sarajevskog naselja Otoka žaleći se da su u nekim većim trgovinama u ovom naselju i dalje gužve, te da se nekim građanima dozvoljava ulazak bez zaštitnih maski. Pitali smo direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Anisa Ajdinovića ko kontroliše trgovine i tržne centre u ovom pogledu na šta je on odgovorio da su za to nadležni policijski organi.

“Ponovio bih da sve donesene naredbe nemaju za cilj kažnjavanje, već pomoć građanima da se suzbije širenje virusa.

– U razgovoru sa kolegama policijskim službenicima kazali su da neće biti tolerancije po pitanju kršenja naredbi Civilne zaštite. Ogromna je odgovornost na Federalni štab CZ u donošenju ovih naredbi. Opet ću apelovati na građane da poštuju izdate naredbe, nose maske, drže distancu od metar i po i tako izbjegnu kažnjavanje od policijskih slubženika i pokretanje prekršajnih postupaka od inspekcijskih organa, kazao je Ajdinović. Dodao je i to da su sve trgovine koje se nisu pridržavale odluke o zamrzavanju cijena sa 5. martom kažnjenje, a da je pitanje nepridražvanja naredbi o nošenju zaštitnih maski i ostalih mjera nadležni su policijski organi.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba