Identificiran napadač iz Sydneyja

Napadač, kojeg je policija identificirala kao 40-godišnjeg Joela Cauchija, poznat je policiji u susjednoj državi Queenslandu, a policija je razgovarala s njegovom porodicom nakon jučerašnjeg napada, objavila je policija Novog Južnog Walesa i Queenslanda. Porodica ga je prepoznala i kontaktirali su policiju nakon što su vidjeli vijesti o ubojstvima.

“Kada je porodica vidjela snimku događaja na TV-u, pomislili su da je to možda njihov sin i obratili su se vlastima”, rekao je Roger Lowe, pomoćnik policijskog povjerenika Queenslanda. Cauchi je nasmrt izbo šestero ljudi i ozlijedio najmanje 12 prije nego što ga je ustrijelila inspektorica Amy Scott, koja mu se sama suprotstavila.

“Spavao je u autu, nedavno doselio u Sydney”

Cauchiju su dijagnosticirani problemi s mentalnim zdravljem kada je imao 17 godina i često je bio u kontaktu s policijom u posljednjih četiri do pet godina, rekao je policajac Lowe iz Queenslanda. Cauchi je vodio lutajući život, nedavno je spavao u svom automobilu i samo bi rijetko bio u kontaktu s majkom putem tekstualnih poruka, rekao je Lowe dodavši da se u Sydney preselio nedavno.

Policija je rekla da je pretražila mali skladišni prostor koji je unajmio, ali nije pronašla dokaze koji bi ukazivali na to da priprema napad.

Od šest ubijenih pet su bile žene. Šesta žrtva je zaštitar u trgovačkom centru, rekla je policija. Među onima koji su prevezeni u bolnicu s ubodnim ranama je i devetomjesečna beba koja je u teškom, ali stabilnom stanju, dodali su. Ashlee Good, majka bebe. umrla je u bolnici od ozljeda, objavila je njena porodica. prenosi n1

Izvor vijesti: haber.ba