Islamska zajednica pojašnjava: Umjesto džume vjernici nek klanjaju podne-namaz kod kuće

Na osnovu dosadašnjih instrukcija reisu-l-uleme i zaključka koje je na jučerašnjoj sjednici usvojilo Vijeće muftija, a u svjetlu najnovijih mjera i preporuka koje su jučer i sinoć proglasili nadležni državni i entitetski organi, reisu Husein ef. Kavazović izdao je danas instrukciju imamima i džematskim odborima.
U instrukciji je naglašeno sljedeće:

– Obustavlja se do daljnjeg obavljanje namaza u džematu u džamijama, kao i džuma-namaza.
– Ezanom će imam ili mujezin obznanjivati nastupanje namaskog vremena, i sami će klanjati u džamiji dnevne namaze.
– Muslimani će dnevne namaze obavljati u svojim domovima.
– Umjesto dolaska na džumu muslimani će klanjati podne-namaz u svojim kućama.
– Imam, mujezin i članovi džematskog odbora će jedini klanjati džuma-namaz u džamiji kako bi se sačuvao kontinuitet obavljanja džume.

-Ukoliko mujezin ili neko od članova džematskog odbora spada u rizičnu skupinu građana onda neće prisustvovati obredu džuma-namaza. Svi prisutni su dužni poštovati pooštrene mjere zaštite od širenja zaraze kao i poštovati ranije preporuke Islamske zajednice o dužini hutbe i nezadržavanju u džamijskim prostorima.

– Provođenje svih vanrednih mjera dok traje kriza uzrokovana širenjem koronavirusa je u nadležnosti imama i džematskog odbora. Preporučuje se da svi medžlisi, a po mogućnosti i džemati, imaju dežurni broj telefona na koji će se članovi i pripadnici zajednice moći informisati o odlukama IZ u BiH, ali i zatražiti pomoć i savjet.

– Na svakoj džamiji će biti istaknuto jasno obavještenje o zatvaranju džamije.
– U duhu preporuka reisu-l-uleme i Vijeća muftija mešihati i krovne organizacije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su već izdale vlastite preporuke na osnovu uputa svake države pojedinačno i to će nastaviti činiti i ubuduće.
– Vojno muftijstvo će s obzirom na specifičnost rada u komandama jedinica, a vodeći se ovom instrukcijom, sačiniti posebno uputstvo za pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.