Izraelci ubili sestru vođi Hamasa, evo šta im je poručio

“Ako zločinački neprijatelj misli da će ciljanje moje porodice izmijeniti našu poziciju ili uticati na naš otpor onda je zabludi, jer je svaki mučenik u Gazi i Palestini iz moje porodice”, navedeno je u saopštenju koje su prenijele agencije.Ako zločinački neprijatelj misli da će ciljanje moje porodice izmijeniti našu poziciju ili uticati na naš otpor onda je zabludi, jer je svaki mučenik u Gazi i Palestini iz moje porodice”, navedeno je u saopštenju koje su prenijele agencije.Krv naših šehida zahtjeva da ne pravimo kompromis, da se ne mijenjamo, da ne posustajemo, već da nastavimo naš put odlučno”, dodaje se u saopštenju.

Hamas je ranije potvrdio da je u Gazi ubijena sestra političkog vođe Haniyeha, koji živi u izgnastvu u Kataru.

U kratkom saopštenju organizacija je navela da je Zahr Haniyeh ubijena u udaru u utorak u izbjegličkom logoru Shati u Gaza Cityju, prenio je AP.

Palestinski mediji su izvijestili da je više od deset članova šire Haniyehove porodice ubijeno u tom udaru, a Hamas je kasnije precizirao da ih je ubijeno desetoro i optužio izraelsku vojsku za “namjerno ciljanje nevih civila”.U izraelskim vazdušnim udarima u aprilu ubijena su tri Haniyehova sina i četvoro njegove unučadi. Izrael je tvrdio da su njegovi sinovi bili operativci Hamasa.

Ta zemlja se zarekla da će eliminisati lidere Hamasa gdje god da se nalaze.

Yahya Sinwar, vođa Hamasa u Gazi i Mohammed Deif, te drugi organizatori napada na Izrael 7. oktobra su živi, kako se vjeruje, i kriju se vjerovatno u lavirintu podzemnih tunela.

Na pitanje AFP-a izraelska vojska je odgovorila da ne može da potvrdi informaciju o smrti deset članova Haniyehove porodice.

Poslije smrti sinova i unučadi Haniyeh je nagovijestio da je oko 60 članova njegove porodice ubijeno od početka rata Izraela i Hamasa.

Od tada do danas je ubijeno najmanje 37.658 osoba u Gazi, većinom civila po podacima tamošnjeg ministarstva.

U napadu Palestinaca predvođenih Hamasom 7. oktobra prošle godine ubijeno je blizu 1.200 ljudi, uglavnom civila, po podacima AFP-a, zasnovanim na izraelskim informacijama.

Tada je također oteto i u Gazu odvedeno više od 250 ljudi i tamo ih je i dalje zatočeno blizu 120, ali se zna da nisu svi živi.

Izvor vijesti: haber.ba