Izraelska ambasada: Legitimno predstavljanje je ključni princip jednakosti, Hrvatski prijedlozi izbornog zakona su…

Izraelska ambasada u Tirani, čija administracija zahvaća i BiH, prokomentarisala je reformu izbornog zakona u BiH istakavši u svom saopćenju principe jednakosti i nediskriminacije, kako jevrejskoj naroda u BiH, tako i svih ostalih.

Istakli su kako su ohrabljujući potezi bh. političara s ciljem zaštite jevrejske zajednice i njenog položaja u državi.

– To se tiče Rezolucije Doma naroda Parlamenta BiH o usvajanju radne definicije pojma antisemitizam kako ju je postavila Međunarodna alijansa za sjećanje na holokaust (IHRA), a na inicijativu Dragana Čovića. Sličnu rezoluciju donijelo je i Predsjedništvo BiH na inicijativu Milorada Dodika, navodi se.

Pojasnili su kako Izrael u potpunosti podržava Ustav Bosne i Hercegovine.

– Država Izrael podržava Ustav Bosne i Hercegovine, punu ravnopravnost svih njenih građana i svake inicijative koja promovira ovu ravnopravnost. S tim u vezi treba istaći da Izrael čvrsto vjeruje da je Okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini i njegovim Aneksom IV – Ustavom Bosne i Hercegovine uspostavljen održiv sistem podjele vlasti između konstitutivnih naroda i njihovih političkih predstavnika, pojašnjavaju.

Drugim riječima, iz Izraela smatraju kako je jedan od ključnih principa jednakosti legitimno predstavljanje.

– Što je verificirao i Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a bez kojeg sistem konsocijacijske demokratije nije ni provediv ni održiv. S tim u vezi, presuda Sejdić-Finci, kao i druge presude Evropskog suda za ljudska prava tek treba da se implementiraju.

Nedostatak implementacije, navode iz Ambasade, ostaje teret za Bosnu i Hercegovinu.

– U tom kontekstu, spremnost i prijedlozi hrvatske strane, koji su stigli prilikom pregovora o izmjenama izbornog zakona su dobrodošli, zaključili su iz Ambasade Izraela.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba