Izraelski ministar objavio plan za Gazu nakon rata

Ministar odbrane Izraela Joav Galant (Yoav Gallant) iznio je sinoć svoju viziju o tome ko bi trebao upravljati Gazom nakon okončanja sukoba između Izraela i Hamasa.

– Hamas više neće kontrolirati Gazu, a Izrael će zadržati cjelokupnu sigurnosnu kontrolu – rekao je.

Do objave plana dolazi u trenutku dok se nastavljaju borbe u Gazi, s desecima ljudi koji su ubijeni u posljednja 24 sata, saopćilo je Ministarstvo zdravstva kojim upravlja Hamas.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) trebao bi se vratiti u regiju ove sedmice. Očekuje se da njegov razgovor s palestinskim dužnosnicima na okupiranoj Zapadnoj obali i s izraelskim čelnicima.

Pojačanje tenzije
Njegova posjeta dolazi u trenutku pojačanih napetosti u regiji nakon ubistva čelnika Hamasa Saleha al-Arurija u utorak u glavnom gradu Libana Bejrutu. Za njegovo ubistvo mnogi okrivljuju Izrael. Izrael, međutim, nije ni potvrdio niti demantirao umiješanost.

Prema Galantovom planu Izrael bi zadržao ukupnu sigurnosnu kontrolu nad Gazom, a multinacionalne snage bi preuzele odgovornost za obnovu teritorija nakon ogromnog razaranja uzrokovanog izraelskim bombardiranjem.

Susjedni Egipat također bi imao za sada nespecificiranu ulogu prema planu. U dokumentu se dodaje da bi Palestinci bili odgovorni za upravljanje teritorijem.

– Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će palestinska tijela biti nadležna, uz uslov da neće biti neprijateljskih radnji ili prijetnji protiv države Izrael – rekao je Galant.

Razgovori o “danu poslije” u Gazi doveli su do dubokog neslaganja u Izraelu.

Uspostava židovskih naselja
Neki krajnje desničarski članovi vlade izraelskog premijera Benjamina Netanjahua rekli su da bi palestinske građane trebalo potaknuti da napuste Gazu i odu u egzil, uz ponovnu uspostavu židovskih naselja na tom teritoriju. Ti kontroverzni prijedlozi odbačeni su kao “ekstremistički” i “neizvedivi” od drugih zemalja u regiji i nekih saveznika Izraela.

Iako se prijedlozi Galanta mogu smatrati praktičnijima od onih koje predlažu neki njegovi kolege iz kabineta, palestinski čelnici će ih vjerojatno odbaciti jer smatraju da se građanima Gaze mora dopustiti da preuzmu potpunu kontrolu nad upravljanjem teritorijem nakon što završi rat, navodi BBC.

Netanjahu još uvijek nije javno govorio o bilo kakvim detaljima o tome kako misli da bi se trebalo upravljati Gazom. Sugerisao je da bi rat u Gazi mogao potrajati još nekoliko mjeseci, s naglašenim ciljem potpunog slamanja Hamasa,piše Avaz

Izvor vijesti: haber.ba