Kapaciteti bolnice u Zenici smanjeni za 45 posto

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona za praćenje koronavirusa na konferenciji za medije je potvrdio da su zabilježena tri nova slučaja. Broj pozitivnih u ZDK je prema posljednjim informacijama 26, rekao je Adnan Jupić.

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica, rekao je kako će biti angažiran dodatni kadar nakon što je koronavirus potvrđen jednom pacijentu koji je boravio na dva odjela KBZ.

“Medicinski kadar je bio ugrožen infekcijom koja je ušla u bolnicu i izbačeno je praktično 45 posto uposlenika svih profila. U sljedećim fazama moramo angažirati dodatni kadar da bismo mogli ispuniti sve zahtjeve naših pacijenata. Zaštita svih zaposlenika je na prvom mjestu i o tome moramo voditi računa. Zdravstveno stanje svih je dobro, jučer je bila testirana jedna pacijentica iz koronarne jedinice koja je bila u kontaktu i ona je negativna, a danas će biti testirano oko 20 pacijenata koji su mogli eventualno doći u kontakt s pacijentom, bit će testirana dva ili tri radnika i još tri pacijenta kojima je potrebna njega u Sarajevu, a ne mogu ih primiti bez testa”, rekao je Skomorac.

Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ, rekao je kako se sve radi da bi pacijentima bila pružena najbolja moguća njega.

“Ustanovili smo da su općine dobro opremljene i da su dosta toga uradile, spremaju se čak i za posljednje faze. Najbolje općine su Kakanj, Tešanj i Visoko, a i Zavidovići su se uvezali u ovaj sistem jer imamo tamo žarište. 88 posto pacijenata ima temperaturu, drugi imaju simptome kao što su umor ili kašalj, dakle radi se o ljudima koji su bolesni i imaju blage simtpome, a svi oni teoretski mogu preći u najteži slučaj, a mi ako nastavimo ovako raditi, nama se ne može desiti da nam neko umre u ambulanti ili vozilu. Imamo razrađene protokole i garantiramo da će svi biti obrađeni na najbolji način”, rekao je Drljević te dodao kako bi se u najboljem slučaju situacija mogla smiriti za dva mjeseca.

Direktor bolnice u Tešnju Hasan Škiljo rekao je kako se određeni broj radnika ove bolnice nalazi u izolaciji nakon povratka dva pacijenta iz Tuzle.

“Iz Opće bolnice Tešanj tri pacijenta su boravila u Tuzli u trenutku kada se pojavilo ovo žarište. Dva su vraćena, a jedan i dalje boravi tamo. Po saznanju, pacijente i sve kontakte smo izolovali i testirali, dva pacijenta i dva kontakta su testirana negativna, a ostali su pod nadzorom. Za sada nemamo iskakanja rada zdravstvenih radnika. Što se tiče PCR laboratorija, on funkcionira već dvije godine, mi smo radili testove na spolno prenosive bolesti i trombofiliju, a da bi radili testove nama treba viši nivo biološke zaštite. Iskazali smo namjeru da nakon nabavke opreme dobijemo certifikat i da možemo raditi”, rekao je Škiljo.

Izvor vijesti: saff.ba