Komšić: Stavovi amabasade Izreala su kontradiktorni, UZP ideologija i jednakost građana ne idu skupa

Stavovi koje iznosi Ambasada Izraela u vezi izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, sadrže nekoliko vidnih kontradiktornosti, kazao je u reakciji član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Prva se odnosi na to da Izrael podržava jednakost svih građana u Bosni i Hercegovini, što je univerzalni princip u svim demokratski uređenim zemljama. U istoj izjavi kaže se da se podržava “legitimno predstavljanje” kao izraz konsicijacijskog političkog modela, davno napuštenog u svijetu jer je temeljen na sistemski uređenoj diskriminaciji. 

Druga se odnosi na to što zagovornici konsicijacije u Bosni i Hercegovini su oni politički akteri čije su politike temeljene na negiranju genocida, veličanju ratnih zločina i zločinaca, te na realizaciji ciljeva presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, što čvrsto vjerujem nije zvanična politika Izraela.

 Zato pozivam prijateljsku zemlju Izrael da otkloni nejasnoće koje hrane različite “interpretatore” i jasno kaže da li je stav okrenut prema podršci jednakosti svih građana, a među njima i naših sugrađana Jevreja u Bosni i Hercegovini kao univerzalnom međunarodnom principu ili je, ipak, iskazana podrška dodatnim etničkim podjelama, jačanju sistemske diskriminacije i nejednakosti glasa. Prema univerzalnim principima vode nas naše aspiracije za članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji, dok nas politike “konsocijacija” i etničkih podjela udaljavaju od tih nadnacionalnih organizacija. Zato je pojašnjenje stavova Izraela veoma važno”, istakao je Komšić.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba