Kon: Italijanski scenario nije izmišljen, plašim se sutrašnjeg dana

Kon je kazao da je za njega najvažnije da građani shvate da širenje virusa COVID-19 zaista zavisi od toga da li će građani biti u bliskom kontaktu sa drugima naglasivši da “to više nije teorija”.

Na pitanje o SMS poruci građanima da Srbiji prijeti italijanski scenario, Kon je kazao da su za njega takve poruke korisne jer, kako je naglasio, italijanski scenario zaista postoji i nije izmišljen, javlja “Tanjug”.

“Ne vidim po čemu je Srbija posebna da se kod nas ne bi desio takav scenario, osim što smo posebni po svemu što smo do sada uradili. Takve poruke mogu da budu samo korisne, bar ih ja tako doživljavam”, rekao je Kon.

Na pitanje novinara da li se na dnevnoj bazi ažurira evidencija preminulih od virusa korona jer se, navodno, jedan pacijent, koji je preminuo u bolnici “Dragiša Mišović”, nije našao u evidenciji koja je saopštena na pres-konferenciji, zamjenica direktora Instituta Batut epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je kazala da se podaci svakodnevno ažuriraju i da se iznose apsolutni podaci o oboljelima i preminulima i statistika po polu.

“Ovde saopštavamo sve podatke o broju zaraženih i preminulih koje dobijemo pred početak konferencije”, rekla je Kisić Tepavčević.

Odgovarajući na isto pitanje, Kon je kazao da njegovo prethodno iskustvo pokazuje da se po okončanju epidemije pojave oni koji tvrde da se ništa nije desilo, da nije bilo umrlih i da je sve izmišljeno.

Naglasio je da svaki preminuli pacijent od virusa korona ima svoje ime i prezime, matični broj i da se do kraja se sve zna o tim slučajevima.

“Ideja da se takvi podaci prikrivaju ili naduvavaju nije normalna. Hteo sam da javno objavim inicijale svih preminulih i kako se sve to završilo, ali nisam, jer bi to bilo dokazivanje onima koji nisu pri svesti kada tako razmišljaju”, kazao je Kon.

Izvor vijesti: haber.ba