Mađarska se ponudila da bude alternativna ruta za izvoz žitarica iz Ukrajine

Mađarska je ponudila svoj teritorij kao potencijalnu rutu za izvoz žitarica iz Ukrajine s obzirom na to da su uobičajene rute preko Crnog mora blokirane usljed ruske invazije na Ukrajinu.

 

Ovo je predložio mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto na sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije.

 

On nije precizirao koliko žitarica bi moglo biti izvezeno preko Mađarske, ali je kazao da mogu aktivirati dva logistička čvorišta kako bi “hrana dospjela tamo gdje bi trebala, uglavnom do Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka”.

 

“Ako se neka vrsta žitarica i drugih proizvoda bude izvozila iz Ukrajine do Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike putem Mađarske, to se može postići u kratkome roku. Željeznicom se brzo može doći iz Mađarske do luka u jugoistočnoj Evropi”, rekao je Szijjarto.

 

Ukrajina je bila veliki svjetski proizvođač žitarica i uljarica, no izvoz joj se drastično smanjio otkad ju je Rusija napala 24. februara.

 

Zbog ruske blokade ukrajinskih luka na Crnome moru, Kijev pokušava izvoziti putem kopna, rijeka i željeznice.

 

Pad u proizvodnji i izvozu potaknuo je bojazan od globalne krize hrane te su zbog rata, kao i zbog sankcija koje je zapad nametnuo Rusiji, cijene žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije uvelike narasle.