Merkel održala oproštajni razgovor sa Xi Jinpingom, on joj dodijelio titulu “starog prijatelja”

Njemačka kancelarka Angela Merkel raspravljala je o bilateralnim odnosima i o aktuelnim međunarodnim temama s predsjednikom Kine Xi Jinpingom u videopozivu u srijedu tokom njenog oproštajnog razgovora s kineskim čelnikom.

Tokom razgovora, odlazeća njemačka kancelarka razgovarala je s predsjednikom Kine o brojnim aktuelnim pitanjima koja se tiču prije svega regije Indo-Pacifika.
“Između ostalog, raspravljano je o predstojećem samitu G20, klimatskim promjenama i borbi protiv pandemije, kao i o ljudskim pravima i investicijskom sporazumu Evropske unije i Kine”, izjavila je glasnogovornica njemačke vlade Martina Fietz.

Merkel i Xi također su naglasili značaj 50. godišnjice pokretanja diplomatskih odnosa između njihove dvije zemlje, koja će biti obilježena iduće godine.
Između ostalog, Xi je tokom razgovora s Merkel poručio kako se njemačka kancelarka snažno zalagala za sporazum između Evropske unije i Kine te da je ova država uvijek realno sagledavala probleme koji evidentno postoje između EU i zvaničnog Pekinga.
Prilikom oslovljavanja, predsjednik Kine nazvao je Angelu Merkel “starim prijateljem” što su mediji ocijenili kao titulu koju Xi Jinping rijetko dodjeljuje drugim državnicima.
“Kinezi stavljaju veliki naglasak na veze i prijateljstva. Nikada nećemo zaboraviti stare prijatelje, a vrata Kine će vam uvijek biti otvorena. Nadam se da ćete se i dalje brinuti o odnosima između Kine s jedne, i Evropske unije i Njemačke s druge strane”, rekao je Xi.
Inače, kineski čelnici su izraz “stari prijatelj” upućivali drugim državnicima u rijetkim historijskim trenucima.

“Titula” je između ostalog dodijeljena političarima poput bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona te državnog sekretara Henryja Kissingera. Pored američkih državnika, čelnici Kine ovu titulu su dodijelili i bivšem kubanskom lideru Fidelu Castru.