Mia (19) preminula za dva dana: Doktor dao pogrešnu dijagnozu

Foto: Screenshot/X.com | Mia (19) preminula za dva dana: Doktor dao pogrešnu dijagnozu

Mia je preminula od smrtonosnog meningitisa, iako su joj doktori prvobitno rekli da boluje od bezopasnog virusa. Incident je izazvao bijes i zabrinutost u Velikoj Britaniji.

Počelo je kao tupa bol i suvo grlo, ali simptomi su brzo eskalirali u migrene, dezorijentaciju i osip po tijelu.

Tinejdžerka se vratila na hitni prijem sa svojom majkom. Za to vrijeme vrat joj se ukočio i počela je buncati. Ovi i drugi simptomi trebali su doktorima biti upozorenje za meningitis i sepsu, ispričali su njeni roditelji za britanski “San”.

“U jednom trenutku se okrenula prema meni i rekla: ‘Mama, molim te, nemoj dopustiti da umrem’”, ispričala je njena majka.

Nakon pet sati pošto je stigla na hitni prijem mladi doktor je dao dijagnozu. Iako je završio temeljnu obuku, doktor je tek prolazio obuku za specijalistu. Insistirao je na tome da je Mijina bolest uzrokovana bezopasnim virusom i odbio je da napravi još krvnih pretraga ili joj da antibiotike.

Umjesto toga, djevojka je dobila lijekove za bolove koji su samo zamaskirali simptome meningitisa. Daljnje pretrage naručene su tek nekoliko sati kasnije kada je ustanovljen bakterijski meningitis B.

Antibiotike je dobila punih osam sati nakon što je stigla na prijem, ali je tada već bilo prekasno. Mlada Mia je pretrpjela ozbiljno oticanje mozga i preminula je dva dana kasnije,prenoseNezavisne

Bolnica je, u međuvremenu, priznala neuspjeh u dijagnostici.

“Gubitak je jednostavno pretežak”, izjavio je Fil Ginever, Mijin otac.

Roditelji Mie Ginever sada traže odgovornost za propuste u njenom liječenju. Nadaju se da će istraga istaknuti probleme u medicinskom sistemu i podstaknuti poboljšanja kako bi se spriječile slične tragedije u budućnosti, prenosi ATV.

Izvor vijesti: haber.ba