Midhat Okić: Uvođenje vanrednog stanja u RS-u za Bošnjake bi značilo katastrofa

Autor: N. P. / Faktor.ba

Narodna skupština RS-a je izglasala odluku o uvođenju vanrednog stanja u tom bh. entitetu zbog pandemije koronavirusa, ali da bi ono stupilo na snagu, potrebna je i podrška Vijeća naroda RS-a, koje ima rok do 4. aprila da se izjasni po tom pitanju.

Dopredsjedavajući Vijeća naroda Mihnet Okić smatra da sve ide u tom pravcu da će Klub bošnjačkog naroda, kojem on pripada, pokrenuti vitalni nacionalni interes po ovom pitanju.

– Mi, Bošnjaci, smo u ovom manjem bh. entitetu već duže vrijeme u vanrednom stanju. Ne znamo šta bi nam to donijelo, kakvu neizvjesnost. Naši zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a su tražili garancije, da nam se omogući sigurno kretanje, da se ne dozvole punktovi na entitetskim linijama, dostava humanitarne pomoći, pomoći za zdravstvo i nismo dobili uvjeravanja, odnosno nisu uopće imali razumijevanja za te stvari. Klub će vjerovatno donijeti odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa – kazao je Okić za Faktor.

Ukoliko se Bošnjaci pozovu na veto, odluka o proglašenju vanrednog stanja ide na usaglašavanje na Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a. Ukoliko se ni tu ne postigne dogovor, o vetu će odlučivati Ustavni sud RS-a.

Zastupnici Kluba “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS-a su zatražili garancije za slobodan prelazak entitetske linije u periodu trajanja vanrednog stanja. Taj prijedlog je odbijen, zbog čega su bošnjački zastupnici odbili podržati uvođenje vanrednog stanja. Uvođenje vanrednog stanja bez tih garancija bi, ocjenjuje Okić, dovelo do katastrofe, naročito po povratnike u entitet RS.

– Za više od pola povratnika brigu o zdravstvu vodi FBiH i oni se liječe u FBiH. Zamislite da u ovakvom stanju, u kritičnom stanju za liječenje, da ne mogu ljudi preći i da se liječe. Vidimo kakvo je ovdje stanje u zdravstvu, kukaju na sve strane i nema osnovnih sredstava da se funkcionira. Isti je slučaj sa nizom drugih važnih životnih pitanja, što bi dovelo do opasnog stanja – smatra Okić, te dodaje:

– Mi smo ovih dana, uz pomoć federalnih vlasti, pokušavali povratnicima pomoći da zasiju veće površine zemljišta. Nama ta pomoć treba dolaziti iz FBiH. Ovdje u entitetu RS mi tu pomoć nemamo, ona nije budžetom planirana, pa ni za mnogo važnije stvari.

Uvođenje vanrednog stanja bi u praksi značilo da predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović ima pravo donositi odluke i zakone koje u normalnim okolnostima donosi Narodna skupština RS-a. Objašnjenje o tome koje mjere bi poduzeli, a koje traže urgentno djelovanje zaobilaženjem Narodne skupštine RS-a, predlagači nisu ponudili. Ta činjenica budi sumnju u postojanje drugačijih namjera i pokušaja zloupotrebe vanrednog stanja.

– Samo dragi Bog zna šta bi oni radili uvođenjem vanrednog stanja. Kada uzmemo u obzir činjenicu da nas, koji smo funkcioneri, ne pozivaju na sjednice, razgovore i dogovore da bi se izašlo iz svega ovoga, onda je suvišno o tome i pričati – smatra Okić.

Izvor vijesti: saff.ba