Trenutno stanje pandemije u zemeljama Arapskog zaljeva

Danas, u ponedjeljak, države Arapskog zaljeva zabilježile su nove slučajeve i izlječenja i zaraze koronavirusom koji pogađa svijet.

Ministarstvo zdravlja Bahrejna objavilo je kako se sedam novih pacijenata oporavilo od virusa, čime je ukupni broj do sada oporavljenih 279 slučajeva.

Ministarstvo zdravlja Omana objavilo je da je zabilježeno 12 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, čime se ukupan broj popeo na 179, a 29 drugih se oporavilo.

U istom kontekstu, šeik Basil Al-Sabah, kuvajtski ministar zdravlja, objavio je danas (ponedjeljak) da se oporavilo dodatnih pet osoba zaraženih virusom, te je ukupan broj slučajeva koji su se izliječili i oporavili u zemlji sada 72 slučaja.

Kuvajtska novinska agencija citirala je Al-Sabaha: “Laboratorijskim, radiološkim i drugim testovima dokazan je oporavak pet novih slučajeva koji su bili zaraženi virusom, od kojih je troje Kuvajćana i dvoje stranih državljana.”

On je izjavio je da će ti slučajevi biti prebačeni na rehabilitacijsko krilo bolnice koja je određena za prijem osoba zaraženih virusom, u okviru pripreme za njihovo otpuštanje iz bolnice u naredna dva dana.

Kuvajtsko Ministarstvo zdravlja saopćilo je i da je registrirano 11 novih slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj slučajeva 266.

Povećan broj zaraženih koronavirusom u zemljama Zaljeva povezan je sa njegovim širenjem iz Irana, jer velik broj Iranaca putuje u zaljevske zemlje radi posla.

Širenje virusa prisililo je mnoge zemlje da zatvore svoje granice, obustave letove, otkažu nekoliko važnih manifestacija i spriječe okupljanja, uključujući džuma-namaz i namaz u džematu.

Izvor vijesti: saff.ba