Mostarski logoraši pisali izraelskom ambasadoru: Ne dajte se izmanipulirati Čovićevom slatkorječivošću

Udruženje logoraša Mostar uputilo je otvoreno pismo Noahu Galu Gendleru, izraelskom ambasadoru za Bosnu i Hercegovinu, i to nakon što je Izrael podržao izmjene Izbornog zakona, koje su predložile stranke s hrvatskim predznakom.

Potpisnik pisma Emir Hajdarović, koji je predsjednik ovog udruženja, je istakao da se obraća uime onih koji preživjeli torture i poniženja, kako je naveo, najgore vrste u logorima Hrvatskog vijećaa odbrane (HVO) tokom otvorene i presudene agresije na Bosnu i Hercegovinu.
“Ratni zločini, etničko čišćenje i organizovanje logora HVO-a i rukovodstva paradržavne tvorevine tzv. Hrvatske Repubike Herceg-Bosna pred Haškim tribunalom je okarakterisano kao udruženi zločinački poduhvat. Kompletno rukovodstvo HZHB proglašeno je krivim i osuđeno na višegodišnje zatvorske kazne koje i sada neki od njih izdržavaju po evropskim zatvorima”, napomenuto je.

Predsjednik HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Čović je istaknut kao dio tog sistema.

“Kao direktor kompanije Soko, poziciju je koristio da logoraše bošnjačke nacionalnosti dovodi na prinudni radni angažman u kompaniju, o čemu postoje vjerodostojni dokumenti. Vjerujem da vam, s obzirom na iskustva vašeg naroda, ovo zvuči itekako poznato i izaziva brojne asocijacije. Čović se nikada nije javno ogradio od toga, kao ni od zločina presuđenih u Hagu, već je, upravo suprotno, nastavio da daje podršku presuđenim zločincima, poput Darija Kordića, ali i ekstremistima, koji i dalje promoviraju ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Ko su bili ustaše i kakve su zločine počinili, vama ne treba objašnjavati”, istaknuto je.

Mostarski logoraši su iznenađeni Gendlerovom podrškom Čoviću i HDZ-u u izmjenama izbornog zakona i ako ti “isti (Čović i HDZ) ni nakon 30 godina ne dozvoljavaju pristup mjestima stradanja kako bio dali poštovanje sapatnicima”.

“Prijedlozi, koje zagovara HDZ, upakovani u tzv. legitimno predstavljanje i ‘ugroženost Hrvata’, a koje ste vi podržali, klasična su manipulacija kako bi se došlo do ispunjenja ratnih ciljeva koje nisu ispunili u ratu, a sada bi da ih provedu u miru. Njima se zagovaraju dodatne etničke podjele i ugrožavaju prava manjina, uključujući i Jevreje u Bosni i Hercegovini”, napomenuto je.

Ambasadoru Izraela je ukazano da jednom od presuda Evropskog suda za ljudska prava uslijedila upravo po tužbi predsjednika Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakoba Fincija, i to zbog nemogućnosti da i Jevreji bude birani na važne državne funkcije. Gendleru je upućena i sljedeća poruka.

“Upravo Čović i njegov HDZ već 13 godina onemogućavaju implementaciju te presude. Poštovani ambasadore, ne dajte se izmanipulirati slatkorječivošću Dragana Čovića. Ne dajte da vas obmane i uvuče na pogrešnu stranu. Jasno nam je da cijenite činjenicu da su u Mostaru promijenjena imena ulica koja su nosila imena ustaških zločinaca, ali tu promjenu nisu učinili zato što zaista to osjećaju, nego su to učinili pod jakim pritiskom različitih udruženja”, konstatovano je.

Ocijenjeno je da promjena naziva ulica nije Čovićeva zasluga, već, kako je istaknuto, zasluga normalnih Mostaraca i građana Bosne i Hercegovine koji su vršili pritisak da se relikti nacizma otklone. Ambasador je upozoren na posljedice toga ako bi se prihvatio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona.

“Razumijemo da cijenite to što je Gradsko vijeće Mostara promijenilo nazive ulica, ali zapitajte se zbog čega su uopće ta imena data ulicama. Zašto je slavljena ustaška ideologija i zašto je trebalo tri decenije pritisaka da HDZ i Dragan Čović izmjene te nazive? Urađeno je to upravo kako bi dobio podršku za svoj manipulativni lzborni zakon kojim bi se uveo novi aparthejd i ugrozila prava ljudi koji kao manjina žive na određenim područjima Bosne i Hercegovine. Takvim lzbornim zakonom, između ostalog, ne samo da ne bi bila uklonjena diskriminacija nad Jevrejima, nego bi njihova prava bila dodatno ugrožena”, ukazano je.

Kako je naglašeno, uvjereni su da neće dozvoliti da bude uvučen u tu nečasnu priču te da će pri formulisanju budućih stavova uzeti u obzir i stavove Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.

“Nećemo vas podsjećati na višestoljetno prisustvo Jevreja u Bosni i Hercegovini, sve historijske okolnosti koje su pratile njihov život u našoj zemlji, kao ni na to kada i ko je ugrožavao njihova prava, a ko ih je štitio. Vjerujem da sve to jako dobro znate”, navedeno je u otvorenom pismu Udruženja logoraša Mostar ambasadoru Izraela Noahu Galu Gendleru.

Izvor vijesti: saff.ba