Nana iz BiH ušteđevinu od 1.000 KM donirala za žrtve zemljotresa

Dođe ona tako do mene, vadi svoj stari novčanik, vadi iz njega salvetu i kaže mi stavi ovo sebi u džep pa stavi poslije na sergiju

 

Brojni građani Bosne i Hercegovine uključili su se u pomoć turskom i sirijskom narodu nakon zemljotresa koji su početkom sedmice pogodili ove dvije zemlje.

Hafiz Nedim Botić na društvenim mrežama je objavio priču o  bosanskoj nani koja je također željela da pruži svoj doprinos i pomogne stradalim ljudima u Turskoj.

 

– Po završetku džuma namaza stojao sam za sergijom i prikupljao novac koji su džematlije ostavljale kao prilog pomoći. Kada se džamija ispraznila i svi vjernici razišli, prikupljam sedžade na kojima je bio novac da sve sastavim i predam. Prilazi mi jedna stara nena u dimijama i šamiji, onako sporim hodom krećući se prema meni. Kaže: “Sinko, sačekaj da i ja dam svoj prilog”. Dođe ona tako do mene, vadi svoj stari novčanik, vadi iz njega salvetu i kaže mi stavi ovo sebi u džep pa stavi poslije na sergiju. Rekoh: “Majko, slobodno stavite”, misleći stavit će skromnih 5-10 maraka znajući da naši stariji teško preživljavaju. Nena razmota salveticu i kaže meni: “Ovdje je, sinko, 1.000 KM, to je moj crni fond, to sam štedjela za crne dane, ali sam odlučila ovo dati našoj braći i sestrama koji su u potrebi i da ih pomognem” – napisao je hafiz Botić u poruci koju je preuzeo od Adnana Čirića, uposlenika Behram-begove medrese u Tuzli.

 

– Jedva sam suzdržao suze na te nenine riječi. To vam govori koliko je srce nas Bošnjaka, kako mi volimo pomagati i koliko smo osjetljiv i brižan narod. Molim Uzvišenog Gospodara Allaha Jednog Jedinog da ovoj neni, majci, kraljici uveliča njena dobra djela, da joj uveliča imetak, da joj podari lijepo zdravlje, da joj podari najljepše mjesto u džennetu. Bošnjačko srce je veliko, a ovo je dokaz kakvi smo – stoji u poruci.