Spasioci nisu odustajali, spasili su dvije sestre: “Jesam li stvarno živa”

Tijelo naše majke počelo je smrdjeti i ne možemo pravilno disati, rekla je Irem spasiocima

“Merve! Irem! Merve! Irem”, vikao je spasilac Mustafa Ozturk, a svima oko njega naređeno je da šute.

Spasilački tim u Turskoj tražio je dvije sestre, Merve i Irem, za koje su drugi preživjeli rekli da su žive zarobljene ispod ruševina nakon razornih zemljotresa.

Mustafa je vikao i dozivao, a onda se čuo odgovor djevojke Irem.

 

– Sjajna si! Sada ostani mirna i odgovori mi. Ok, to je Merve. Merve draga, samo mi odgovori na pitanja – govori Mustafa., prenosi BBC.

 

Merve (24) i njena sestra Irem (19) su ostale zarobljene ispod ruševina zgrade u Antakiji. Činilo im se da su zarobljene sedmicama.

– Srijeda je. Ne! Niste bile zarobljene 14 dana. Dajte nam pet minuta, bit ćete vani – obećava im Mustafa.

 

Iako zna da će spašavanje trajati satima, odlučno dodaje: “Ako izgube nadu, možda neće preživjeti.” Merve i Irem počinju se šaliti i smijati zajedno.

 

Prema proračunima spasilaca, piše BBC, do sestara je bilo potrebno dva metra, ali Hasan Binaj, komandant spasilačke ekipe, kaže da je kopanje tunela u betonu vrlo delikatna operacija, odnosno da bi jedan pogrešan potez mogao bi dovesti do katastrofe.

 

Pozvan je buldožer da lagano podigne i zadrži debeli beton da bi zaustavio urušavanje zgrade kada spasioci počnu kopati.

 

Kada je Mustafa rekao djevojkama da će im dati deke, Merve mu je odgovorila da ne brinu za njih, da im nije hladno, te da spasioci pripaze na sebe.

 

Spasioci su počeli neumorno kopati i golim rukama razgrću ruševine, ali nakon nekoliko sati osjete kako im se tlo naglo trese pod nogama. Bio je to snažni naknadi zemljotres, zbog čega se operacija spašavanja morala prekinuti.