Naredbe kantonalnog štaba Civilne zaštite USK

ngcbfvxd

Naredbe Kantonalnog štaba Civilnog štaba odnose se na brojne institucije, ustanove, organizacije….
BIHAĆ, 23. marta – Kantonalni štab Civilne zaštite naređuje svim gradskim i općinskim štabovima civilne zaštite da pozovu i da im se na raspolaganje stave predstavnici svih ustanova i institucija u pravcu poduzimanja preventivnih mjera i saniranja posljedica izazvanih koronavirusom COVID-19 na području svojih lokalnih zajednica.

-Imenovani štabovi civilnih zaštita mjesnih zajednica imaju obavezu da nadziru osobe koje su u samoizolaciji te da u saradnji sa savjetima mjesnih zajednica pružaju pomoć u snabdijevanju namirnicama građana starije životne dobi i građana za koje se iskaže potreba.

-Izdata je naredba Zavodu zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona i Zavodu za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona da pronađu odgovarajući zakonski način za stavljanje na raspolaganje akumulirana sredstva i sredstva rezerve sa kojima raspolažu njihove ustanove za hitnu nabavku neohodne medicinske opreme i sredstava zaštite.

-Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać naređuje se da hitno uspostavi izolatorij gdje bi bile smještene kritično oboljele osobe od koronavirusa. Domovima zdravlja na području USK-a naređuje se da uspostave lokalne izolatorije za smještaj teško oboljelih osoba.

-Kantonalni štab civilne zaštite izdao je naredbu za sve organizacije koje se žele uključiti u pružanju pomoći starim i iznemoglim osobama koje su u samoizolaciji ili zdravstvenom nadzoru. Svoje djelovanje moraju prijaviti nadležnom crvenom križu u općinama i gradovima i Crvenom križu Unsko-sanskog kantona.

-Ministarstvu obrazovanja USK-a i Pedagoškom zavodu naređuje se da hitno za potrebe svih učenika osnovnih i srednjih škola uspostavi online nastavu i donese Priručnik za nastavnike i učenike za upotrebu i rad online platformi. Također se obavezuju da obezbijede sredstva za nabavku tehničke opreme za praćenje online nastave djece čiji su roditelji u stanju socijalne potrebe ili stanju socijalne ugroženosti, kao i za roditelje koji imaju troje ili više djece koja pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama.